Кюфтета по чирпански

Нашият поглед върху класическата рецепта
Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021

Гласове до момента: 319


Кюфтета по чирпански
 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
500 г кайма смес (60/40 в полза на телешкото)
50 г бисерен ориз
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 щипка кимион
1 щипка чубрица
черен пипер на вкус
брашно за овалване

за соса:
500 г картофи
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 стрък селари
2 моркова
2 печени чушки
200 г домати от консерва (белени)
1,2 л телешки бульон
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
50 мл олио
2 с. л. червен пипер
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 ч. л. розов пипер
1 с. л. захар
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кюфтета по чирпански

Лукът и магданозът се нарязват наситно. Оризът се измива. В купа се смесват каймата и всички продукти за кюфтетата, без брашното. След това се оформят кюфтета, с потопени във вода пръсти и се овалват в брашното.

 


2
Кюфтета по чирпански 2

Телешкият бульон се кипва. Слагат се дръжките от магданоза (завързани с конец, за да се извадят по-лесно), розовият пипер, дафиновият лист и сол на вкус. Добавят се почистените и нарязани на кубчета моркови и картофи. Пускат се и кюфтетата.

 


3
Кюфтета по чирпански 3

Лукът, чесънът, селърито и чушките се нарязват наситно. В тиган се загрява олиото и в него се запържват зеленчуците.

 


4
Кюфтета по чирпански 4

Когато омекнат, се добавят брашното и червеният пипер, запържва се закратко. Слага се доматеният концентрат. Наливат се пасираните домати от консерва и малко от бульона, за да се размие брашното. Магданозът и дафиновите листа се изваждат.  

 


5
Кюфтета по чирпански 5

Разбърква се и след като кипне тази смес се изсипва към кюфтетата. Оставя се да къкри до готовност. Накрая се слага захарта.

 


6
Кюфтета по чирпански 6

Ястието се сервира със ситно нарязан магданоз.
 

 

Съвет: Подходящо вино за това ястие е българското от сорта "Букет".  То съчетава в себе си плодовите аромати на маврута и свежеста на пино ноар. Ако не можете да намерите точно от него, може да го замените с друго червено, родно производство, по ваш вкус.

Подобни рецепти:
Коментари (34)
34.
Изпрати
лично съобщение

16.12.2021
Приятно ястие, но количеството което се получава е много.
33.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2021
Класика! Когато имам повече време за готвене слагам бучка сирене в кюфтенцата
32.
Изпрати
лично съобщение

03.03.2021
Изключително вкусно!!
31.
Изпрати
лично съобщение

23.02.2021
Рецептата е страхотна!
30.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2019
Много добра рецепта. Сложих за приготвяне на соса само 1 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер. Предписаното количество в рецептата ми се стори множко. Стана вкусно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Rosy коментира рецептата Морски дарове в сос „Бузара“
Рози коментира рецептата Печено овче сирене с мед
Софи се регистрира в сайта.
ELLE коментира рецептата Сладкиш с ябълки и канела
ELLE коментира рецептата Кускус с карфиол и маслини
Вероника се регистрира в сайта.
Тина Кочешева се регистрира в сайта.
mar4e7o се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: