Кюфтета по чирпански

Дата: 08.05.2012
Източник: Бон Апети
Кюфтета по чирпански
 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
500 г кайма смес (60/40 в полза на телешкото)
50 г бисерен ориз
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 щипка кимион
1 щипка чубрица
черен пипер на вкус
брашно за овалване
за соса:
500 г картофи
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 стрък селари
2 моркова
2 печени чушки
200 г домати от консерва (белени)
1,2 л телешки бульон
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
50 мл олио
2 с. л. червен пипер
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 ч. л. розов пипер
1 с. л. захар
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Кюфтета по чирпански
Лукът и магданозът се нарязват наситно. Оризът се измива. В купа се смесват каймата и всички продукти за кюфтетата, без брашното. След това се оформят кюфтета, с потопени във вода пръсти и се овалват в брашното.

 


2
Кюфтета по чирпански 2
Телешкият бульон се кипва. Слагат се дръжките от магданоза (завързани с конец, за да се извадят по-лесно), розовият пипер, дафиновият лист и сол на вкус. Добавят се почистените и нарязани на кубчета моркови и картофи. Пускат се и кюфтетата.

 


3
Кюфтета по чирпански 3
Лукът, чесънът, селърито и чушките се нарязват наситно. В тиган се загрява олиото и в него се запържват зеленчуците.

 


4
Кюфтета по чирпански 4
Когато омекнат, се добавят брашното и червеният пипер, запържва се закратко. Слага се доматеният концентрат. Наливат се пасираните домати от консерва и малко от бульона, за да се размие брашното. Магданозът и дафиновите листа се изваждат.  

 


5
Кюфтета по чирпански 5
Разбърква се и след като кипне тази смес се изсипва към кюфтетата. Оставя се да къкри до готовност. Накрая се слага захарта.

 


6
Кюфтета по чирпански 6
Ястието се сервира със ситно нарязан магданоз.
 

 

Съвет: Подходящо вино за това ястие е българското от сорта "Букет".  То съчетава в себе си плодовите аромати на маврута и свежеста на пино ноар. Ако не можете да намерите точно от него, може да го замените с друго червено, родно производство, по ваш вкус.

Подобни рецепти:
Коментари (30)
30.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2019
Много добра рецепта. Сложих за приготвяне на соса само 1 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер. Предписаното количество в рецептата ми се стори множко. Стана вкусно.
29.
Изпрати
лично съобщение

05.11.2018
Всичко се изяде....много български вкус!
28.
Изпрати
лично съобщение

19.07.2018
Вместо селъри ползвах замразени кубченца целина. Към соса добавих бахар и малко каперси, а пипера беше меланж. В каймата не слагах кимион. Ароматна манджичка се получава.
27.
Изпрати
лично съобщение

29.01.2018
Стана много вкусно, макар да не сложих някой от съставките
26.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2017
Получи се много добре. Аз лично не сложих чушка и пак стана супер!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


196 ДУШИ ОНЛАЙН
Didka Koprinkova коментира рецептата Сладки с мед и канела
Sofia Baleva се регистрира в сайта.
Gülgün Kirmaci се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Таратор по селски
Анна коментира рецептата Спаначена салата с лимец
Пламена Христова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта