Октопод в цитрусова марината и императорски ориз с шалот

Източник: Крина
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 04.04.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 октопод (около 800 г)
2 стръка селъри
200 мл бяло вино
1 лимон
1 лайм
1 портокал
1 глава чесън
1 глава лук
2 с. л. сол
около 3 л вода

за маринатата:
300 мл зехтин
1 портокал
1 лимон
2 лайма
1 скилидка чесън
2 стръка розмарин
1 с. л. цветен пипер
1 ч. л. чили
1 ч. л. сол

за ориза:
200 г Императорски ориз Krina
1 глава шалот
2 с. л. зехтин
15 г краве масло
400–450 мл вода
1 ч. л. сол



Начин на приготвяне:
1
В голяма тенджера кипнете водата и сложете разполовените цитруси, като леко изстискате и сока им.
2
Добавете нарязаните наедро лук и селъри, разполовената глава чесън и солта.
3
Потопете октопода 3 пъти във врящата вода, за да се накъдрят пипалата.
4
Налейте виното, похлупете и варете между 50 и 90 минути (времето за готвене зависи от теглото на октопода).

5
В голяма купа смесете продуктите за маринатата, разбъркайте добре и сложете октопода да се маринова, като преди това махнете главата. Приберете в хладилник за поне 6 часа.
6
В тенджера загрейте зехтина и маслото и добавете ситно нарязания шалот. Гответе 2–3 минути, сипете Императорския ориз Krina и разбъркайте добре.
7
Налейте водата и похлупете. След като течността заври, намалете котлона и варете 22–25 минути. Свалете съда от котлона и го оставете настрана за 10 минути, без да махате капака.
8
Сервирайте, като оформите канапе от Императореския ориз Krina и отгоре сложите няколко пипала октопод. Декорирайте със салати, майонеза и сотирана круша.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: