Пълнена пита по болярски

Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 05.03.2014
Пълнена пита по болярски
 
Необходими продукти:
за питата:
500 г брашно
300 мл вода
2 с. л. олио
1/2 ч. л. оцет
1/2 ч. л. сол
сусам, мак и ким на вкус

за кюфтенцата:
600 гр кайма
1 яйце
1 малка глава лук
1 филия хляб
50 мл прясно мляко
5 стръка магданоз
суха подправка за барбекю
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
1 тиквичка
2 стръка пресен чесън
1 стрък пресен лук
1 връзка копър
1 патладжан
4 скилидки чесън
2 картофа
9 стръка магданоз
4 печени чушки
1 домат
1 малка краставица
150 г гъби
сол, олио и оцет на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнена пита по болярски
Направете тестото за питата, като в подходяща купа сипете брашното, добавите водата със смесената мая в нея, солта, оцета и олиото. Замесете тесто и го оставете да втаса за около час.
2
Пълнена пита по болярски  2
Овкусете каймата за кюфтенцата, като в подходяща купа изсипете каймата, добавите едно яйце, нарязаните на ситно магданоз и малка глава лук, накиснатата в прясното мляко филия хляб, сухата подправка за барбекю, сол и черен пипер на вкус. Омесете всичко много добре и го оставете настрана, да поеме подправките.
3
Пълнена пита по болярски  3
Извадете втасалото тесто и го премесете отново, като добавите сусам, мак и ким отгоре. Оставете го да втаса втори път.
4
Пълнена пита по болярски  4
Докато тестото втасва повторно изпържете тиквичката и подправете със ситно нарязан стрък пресен чесън, 2-3 стръка копър и сол.
5
Пълнена пита по болярски  5
Изпържете патладжана и подправете със счукани 2 скилидки чесън и сол.
6
Пълнена пита по болярски  6
Изпържете гъбите и подправете със сол. После изпържете картофите и подправете със ситно нарязан стрък пресен чесън и 2-3 стръка копър и сол.
7
Пълнена пита по болярски  7
Нарежете изпечените чушки и ги подправете със ситно нарязан магданоз, сол и счукани 2 скилидки чесън.
8
Пълнена пита по болярски  8
От домата, краставицата, стрък пресен лук и 3 стръка магданоз направете свежа салатка. От овкусената кайма направете малки кюфтенца и ги изпържете.
9
Пълнена пита по болярски  9
Върху втасалото тесто направете няколко прореза с нож. Това се прави за да не ви се нацепи питата при нейното печене. Пъхнете я да се пече на 220 градуса за около 40 мин. Извадете изпечената пита и я оставете да изстине, като я покриете с кърпа.
10
Пълнена пита по болярски  10
Отрежете капачето на питата и после я издълбайте, като се стремите да остане по малко отстрани и отдолу на хляба, за да може да се пълни, без да протече.
11
Пълнена пита по болярски  11
Започнете да я пълните на пластове с приготвената плънка.
12
Пълнена пита по болярски  12
Най-отгоре наредете кюфтенцата.
13
Пълнена пита по болярски  13
Опитайте най-вкусната пълнена пита…
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


milenka коментира рецептата Ципура в пергамент
raq01 се регистрира в сайта.
Kristin Genkova се регистрира в сайта.
swenstyle коментира рецептата Домашен тарама хайвер
swenstyle се регистрира в сайта.
Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: