Пълнени гъби с копривено ризото

Страхотна идея за постно предястие
Източник: Бон Апети
Дата: 24.03.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за гъбите:
12 големи кафяви печурки
2 скилидки чесън
1 стрък розмарин
70 мл зехтин
30 мл тъмен балсамов оцет
сол на вкус

за ризотото:
900 мл зеленчуков бульон
300 г ориз „Балдо“
50 мл зехтин
200 г коприва (почистена)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
2 с. л. вегански пармезан (+ за поръсване)
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и пипер меланж на вкус
кората от 1 лимон

за крема от кашу:
150 г кашу
1 скилидка чесън
2 с. л. сок от лимон
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пълнени гъби с копривено ризото
Кашуто се накисва в студена вода за 4 часа. Отцежда се и се смила в блендер с 50 мл студена вода, лимоновия сок, скилидката чесън и сол.
2
Пълнени гъби с копривено ризото 2
Чесънът за гъбите се намачква и се разбърква с накълцания розмарин, зехтина, балсамовия оцет и сол на вкус.
3
Пълнени гъби с копривено ризото 3
Гъбите се белят и се почистват от пънчетата. Шапките се мажат с чесновата смес и се оставят за 10 минути, да се ароматизират.
4
Пълнени гъби с копривено ризото 4
След това се пекат около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, на горно ниво. Оставят се на топло.
5
Пълнени гъби с копривено ризото 5
Копривата за ризотото се попарва във вряла вода, след това се шокира в купа със студена вода и лед, за да запази цвета си. Отцежда се добре и се накълцва.
6
Пълнени гъби с копривено ризото 6
Пресните лук и чесън се режат наситно, запържват се за кратко в зехтина, добавя се оризът и също се запържва за кратко. Овкусява се с индийското орехче и куркумата.
7
Пълнени гъби с копривено ризото 7
Постепенно се долива от горещия бульон, като се бърка постоянно. Ризотото се готви, докато оризът омекне.
8
Пълнени гъби с копривено ризото 8
Накрая се слага копривата и се готви 1–2 минути, овкусява се със сол и пипер меланж.
9
Пълнени гъби с копривено ризото 9
Отстранява се от котлона и се поръсва с вегански пармезан.
10
Пълнени гъби с копривено ризото 10
Добавят се 2 с. л. от крема от кашу, както и настърганата лимонова кора. Разбърква се.
11
Пълнени гъби с копривено ризото 11
Ризотото се разпределя в гъбите. Всяка порция се гарнира с крем от кашу и се поръсва с вегански пармезан.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: