Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки

Летен и много апетитен вариант на любимата комбинация
Източник: Бон Апети
Дата: 04.05.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
8 млади тиквички
150 г бисерен ориз
50 г печени бадеми
700 мл зеленчуков бульон
50 мл зехтин „Екстра върджин” (+ за поливане)
12 бр. лозови листа от буркан
1 глава резене
1 глава лук
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка копър
2 стръка мента
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки
Оризът се измива и се отцежда. Тиквичките се разполовяват по дължина. С лъжица се изваждат семената и част от сърцевината.
2
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки 2
Лукът и резенето се наситняват и се запържват в зехтина, добавя се нарязаната сърцевина на тиквичките.
3
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки 3
Слага се оризът и се запържва, докато стане стъклен.
4
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки 4
Наливат се 500 мл от бульона и се готви, докато течността се абсорбира. Дърпа се от котлона.
5
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки 5
Оризът се овкусява с наситнените копър, магданоз, мента и бадеми. Поръсва се със сол и черен пипер и се разбърква.
6
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки 6
Тиквичките се пълнят със сместа. Дъното на тава се застила с хартия за печене и се покрива с лозовите листа. Отгоре се подреждат тиквичките.
7
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки 7
Налива се останалият бульон и се покрива с алуминиево фолио. Ястието се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
8
Пълнени тиквички с ориз, резене и ядки 8
Тиквичките се разпределят в чинии, поливат се с малко зехтин и се поръсват с накъсан копър.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2023
Много са вкусни, прибавих фета и манатарки :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: