Пиле шкмерули (чкмерули)

Пиле с чеснов млечен сос по грузински
Източник: Ruslan Dimov
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 12.07.2020
Пиле шкмерули (чкмерули)
Пиле шкмерули (чкмерули)
Пиле шкмерули (чкмерули)
 
Необходими продукти:
1 пиле (или само пилешки бутчета)
6 скилидки чесън
1 връзка кориандър
1/2 връзка магданоз
500 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
40 г краве масло
40 г брашно
1 с.л. хмели сунели
сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пилето се разрязва през гърдите и се разтваря като книга. Начуква се, за да се прекършат ставите и се пържи от двете страни с поставена отгоре тежест (като пиле табака).
По-лесният вариант е да се вземат само пилешки бутчета.
2
Маслото се загрява, в него се запържва брашното и на тънка струйка се добавят сметаната и млякото при постоянно бъркане (както се прави бешамел). Може и само мляко да използвате. Когато сосът леко се посгъсти, котлонът се изключва, добавят се смачканият на паста чесън, хмели сунели, наситнените пресни подправки и сол на вкус.
3
Пилето се залива със соса и се пече на 190 градуса, докато сосът се зачерви.
4
Съвет:
Миксът от подправки „Хмели сунели“ се продава в руските магазини. В съкратения вариант на хмели сунели подправките са следните: босилек, кориандър, майоран,копър, лют червен пипер и шафран. Всички подправки с изключение на червения пипер и шафрана се вземат равни части. Червеният пипер трябва да е около 2% от общата смес, а шафранът около 0,1%. Всички подправки се мелят на прах.

Съвет:
Аз купих пакетче хмели сунели от магазин Березка. Ако не ви мързи,можете и сами да си я приготвите. В съкратения вариант на хмели сунели подправките са следните: босилек, кориандър, майорана,копър, лют червен пипер и шафран. Всички подправки с изключение на червеният пипер и шафранът се вземат равни части. Червеният пипер трябва да е около 2% от общата смес, а шафранът около 0,1%. Всички подправки се мелят на прах.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: