Питка със семена

Мека и пухкава
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 03.11.2022
Питка със семена
Питка със семена
Питка със семена
Питка със семена
Питка със семена
 
Необходими продукти:
1 яйце (жълтъкът е за намазване)
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
200 мл топла вода
1 с.л. захар
1/2 кубче прясна мая
500-600 г пресято брашно + 3 с.л.
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. семена в тестото
олио за намазване на корите
прясно мляко за намазване


Начин на приготвяне:
1
В купа се пресява брашното и се разделя на две части. Към едната се добавя солта и се разбърква. Маята се смесва със захарта и малко топла вода, разбърква се добре. Добавят се 3 с.л. брашно и останалата топла вода. Смесва се добре и се оставя да се изпълни с мехурчета за около 20 минути.
2
Готовата мая се сипва в купата с брашното и солта, към тях се добавят и останалите продукти – белтъкът, киселото млякото, олиото и семената. Започва смесването с лъжица, като постепенно се добавя и от останалото количество брашно, трябва да се получи меко тесто. Оставя се да втасва в омазнената купа, покрито със стреч фолио, за около 30 минути. След това се премесва отново върху набрашнен плот.
3
Първо се отделя една топка за център. Останалото тесто се разделя на четири топки, всяка от които се разточва на кора, поставят се една върху друга, като между тях се намазва обилно с олио. Последната не се маже. Реже се на триъгълници и се навиват като кифли, които се подреждат около централната топка равномерно. Оставя се да втаса втори път около 30 минути до изпълване на тавата.
4
Намазва се с отделения жълтък, олио и прясно мляко. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност за около 40-45 минути. За да не прегори, след около 30-тата минута се покрива с алуминиево фолио и се допича. Питката се вади върху скара и се покрива с кърпа.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


107 ДУШИ ОНЛАЙН
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: