Редена баница с фурми и орехи

Ако търсите достоен заместител на баклавата, във вкуса на тази баница ще го откриете
Източник: Бон Апети
Дата: 01.04.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
1 жълтък
1 с. л. олио
1 щипка сол
100 мл хладка вода
80 г краве масло за намазване
брашно за поръсване

за плънката:
400 г тъмни фурми
250 г орехи
50 г захар
1 портокал
2 белтъка
1 с. л. канела
1 ванилия
1/4 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. джинжифил

за сиропа:
100 г мед
50 г захар
2 портокала
1 лимон
1/4 ч. ч. вода


Начин на приготвяне:
1
Редена баница с фурми и орехи

В купа се смесват брашното, солта, жълтъкът, олиото и водата. Замесва се меко тесто, което се оставя за 30 минути на топло, като се покрива.

 


2
Редена баница с фурми и орехи 2

Костилките на фурмите се отстраняват, а месестата част се нарязват на ситни парченца.

 


3
Редена баница с фурми и орехи 3

Орехите се смилат. Кората на портокала се настъргва на ситно ренде, а сокът се изстисква.

 


4
Редена баница с фурми и орехи 4

В купа се смесват фурмите, орехите, портокаловия сок и кората, канелата, ванилия, индийско орехче и джинджифилът.

 


5
Редена баница с фурми и орехи 5

Накрая се прибавят и двата белтъка, разбити първо на пяна, а после със захарта – на сняг.

.


6
Редена баница с фурми и орехи 6

Тестото се разделя на 5 части. Разтеглят се кори с пръсти, така че да станат почти прозрачни.

 


7
Редена баница с фурми и орехи 7

Квадратна форма с регулиращи се стени се поставя върху тава, на дъното на която има силиконов килим. Поставя се първата кора, намазва се с разтопено масло, отгоре се разпределя част от плънката. Покрива се с кора, отново се намзва с масло и се слага плънка. И така, докато корите и плънката свършват.

 

 


8
Редена баница с фурми и орехи 8

Последната кора се намазва с масло. Пече се в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за около 50 минути.

 


9
Редена баница с фурми и орехи 9

В касерола се загряват сокът от портокалите и лимона, медът, захарта и водата. Кипва и се оставя за 5 минути на огъня.

 


10
Редена баница с фурми и орехи 10

Още топла, баницата се надупчва с клечка за зъби и се залива със сиропа.

 


11
Редена баница с фурми и орехи 11

Оставя се да престои поне за 4 часа. После се нарязва и се поднася. Може да се гарнира с настъргана портокалова кора.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: