Риба на сол с естрагонов сос и ремулада

Ястие, с което ще впечатлите дори претенциозни гости
Източник: Бон Апети
Дата: 21.08.2012
Риба на сол с естрагонов сос и ремулада
 
Необходими продукти:
2,5 кг сьомгова пъстърва
2 скилидки чесън
3 стръка розмарин
3 кг морска сол
сол и черен пипер на вкус

за топлия естраготонов сос:
2 с. л. брашно
2 с. л. краве масло
1 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. животинска сметана
50 мл Шардоне
1 щипка индийско орехче
1/2 връзка пресен естрагон (1/2 ч. л. сух)
сол и черен пипер на вкус

за студения сос „Ремулада” с къри:
1/2 ч. ч. майонеза
30 г кисели краставички
1 стрък пресен лук
1 ч. л. каперси
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. дижонска горчица
3 стръка магданоз
1/2 ч. л. къри
сол и бял пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Риба на сол с естрагонов сос и ремулада

Рибата се почиства от вътрешностите и в корема й се слагат стръковете розмарин и смачканите скилидки чесън. Овкусява се със сол и черен пипер.


2
Риба на сол с естрагонов сос и ремулада 2

На дъното на тавата се поставя една част от морската сол, отгоре се слага рибата, и се покрива с останалата сол.  Пече се в загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 1 час. (Времето за печене зависи от големината на рибата – за този грамаж 1 час е достатъчен).


3
Риба на сол с естрагонов сос и ремулада 3

Брашното за топлия сос се запържва в маслото, докато стане златисто. Постепенно се налива затопленото мляко и се оставя на умерен огън да се сгъсти.


4
Риба на сол с естрагонов сос и ремулада 4

Прибавя се шардонето и след като алкохолът се изпари, се налива сметаната. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче. След като сосът се сгъсти, се дърпа от котлона и се поръсва с наситнения естрагон.


5
Риба на сол с естрагонов сос и ремулада 5

Киселите краставички, пресният лук и каперсите се нарязват на много ситно. Смесват се с останалите продукти за студения сос и се разбърква добе.


6
Риба на сол с естрагонов сос и ремулада 6

Когато рибата е готова кората се разчупва и солта се изхвърля. Кожата се отделя, рибата се нарязва и се поднася с двата вида сос.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: