Ризото с цвекло и черен ориз

Ястие в тъмни цветове и с впечатляващи вкус и аромат
Източник: Бон Апети
Дата: 29.11.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г черен ориз
150 г ориз „Арборио”
1 ч. ч. червено вино
2 малки глави червено цвекло
1 глава червен лук
1 глава целина
2 скилидки чесън
100 г сирене „Пекорино”
500 мл зеленчуков бульон
60 г краве масло
30 мл зехтин
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
зехтин за цвеклото


Начин на приготвяне:
1
Ризото с цвекло и черен ориз

Цвеклото се слага в алуминиево фолио, поръсва се със сол и черен пипер, залива се със зехтин, увива се добре и се пече в загрята на 200 градуса фурна за 1 час.

 


2
Ризото с цвекло и черен ориз 2

Черният ориз се сварява във вода до полуготовност, като 300 мл от течността от варенето се запазват.

 


3
Ризото с цвекло и черен ориз 3

В зехтина се запържват нарязаният на полумесеци лук, наситненият чесън, настърганата целина, докато омекнат и леко се карамелизират.

 


4
Ризото с цвекло и черен ориз 4

Прибавя се ориз „Арборио”, запържва се за кратко, като за аромат се слага и розмарина. После той се отстранява, слага се настърганото печено червено цвекло и се  налива виното.

 


5
Ризото с цвекло и черен ориз 5

Когато течността се изпари, се сипва малко по малко от бульона и от водата от варенето на черният ориз. Бърка се, докато оризът стане ал денте. Тогава се слага и сварения черен ориз, ако е нужно се добавя още бульон.

 

 


6
Ризото с цвекло и черен ориз 6

Накрая се прибавят кубчета студено масло, настърганото пекорино, разбърква се, овскусява се със сол и черен пипер и се сервира.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: