Салата от печено цвекло, домашна пастърма от сьомга и лимонена крема

Дата: 11.03.2010
Източник: Бон Апети
Салата от печено цвекло, домашна пастърма от сьомга и лимонена крема
 
Необходими продукти:
500 г филе от сьомга
1/2 кофичка заквасена сметана
кората на 2 лимона
сол и черен пипер на вкус
50 мл зехтин „Extra Virgin”
сокът на 1 лимон
10 мл олио от трюфел
1 глава шалот, нарязан наситно
1/4 връзка див лук, нарязан наситно
5 г препечен ким на зърна
сол и черен пипер на вкус
50 мл олио от рапица
120 г сол
40 г захар
25 мл водка
10 г кориандър на зърна
10 г черен пипер на зърна
10 г бахар
10 г китайски цветен пипер
5 г карамфил
4 глави червено цвекло
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Рибата се подсушава и се натърква с водката. Солта и захарта се смесват добре, след което рибата се покрива със сместа. Така приготвеното филе се увива в чиста марля, поставя се в перфориран съд, който се поставя в друг съд. Отгоре се слага тежест (600–700 г) и се прибира в хладилник. Оставя се да престои 72 часа, след което солта се изчиства внимателно. Останалите подправки се изпичат на сух тиган за 2–3 минути, смилат се и рибата се натрива с тях. Оставя се да престои още 12 часа, след което се замразява.
2
Фурната се сгорещява до 160 градуса. Цвеклото се измива, натърква се с олиото и се овкусява със сол и черен пипер. Увива се в алуминиево фолио (всяка глава поотделно) и се пече около 1 час и 30 минути. Проверява се дали е изпечено добре с клечка за зъби – трябва да няма съпротивление, когато се пробожда.
3
За лимоновата крема сметаната се смесва с настърганата лимонова кора, овкусява се със сол и черен пипер и се охлажда.
4
Охладеното цвекло се нарязва в желаната форма. В подходящ съд се смесват зехтинът, лимоновият сок, олиото от трюфели, шалота, дивият лук и кимът и се овкусява със сол и черен пипер. Аранжира се в чинии, като отгоре се нареждат нарязаната на много тънки ленти пастърма и лимоновата крема.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


119 ДУШИ ОНЛАЙН
Vasil Gerginski се регистрира в сайта.
Илкова коментира рецептата Бананова торта с лешници
Илкова коментира рецептата Хляб на балони
Vili Bakalska се регистрира в сайта.
Жан сготви Гирос
Mariyana Petrova коментира рецептата Пиле „Тандури“ на скара
Петя коментира рецептата Хрупкаво свинско на фурна
Красимир коментира рецептата Кашник
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта