Шоколадов кекс с тъмно пиво

Богат, разкошен, плътен и кадифен вкус!
Източник: Desislava Genova
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 28.10.2018
Шоколадов кекс с тъмно пиво
Шоколадов кекс с тъмно пиво
 
Необходими продукти:
150 г краве масло (+ за намазване
на формата за печене)
2 ч. ч. захар (или 1 ч. ч. захар
и 1 пакетче суха стевия)
4 яйца
1 ч. ч. (непълна) бира
2 ч. ч. (препълнени) брашно (пресято)
3 с. л. какао
1 бакпулвер

за глазурата:
100 г натурален шоколад
2 с. л. бира
краве масло


Начин на приготвяне:
1
Разбиваме с миксер маслото със захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно. Какаото и бакпулверът слагаме накрая. Разбиваме с миксер, докато в тестото се появят мехурчета.

2
Изливаме готовата смес в намаслена форма за кекс или във формички за мъфини. Печем до готовност в предварително загрята на 170-175 градуса фурна (с вентилатор). Проверявайте с дървено шишче, дали сладкишът е изпечен.

3
За глазурата разтопяваме шоколада на водна баня, прибавяме бирата и парче масло и бъркаме енергично. Заливаме изпечения кекс или го намазваме с четчица с шоколадовата смес. Украсяваме по желание със смлени ядки или захарни пръчици.


Съвет:
Кексът се надига доста – затова ползвайте дълбока форма за кекс.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.05.2020
Страхотен кекс, по-вкусен не съм правила. Сложих светло пиво, че нямах тъмно, но се получи много добре
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: