Шоколадова торта с маскарпоне

Невероятна домашна торта
Източник: Вивиан
ТИТЛА: Чирак
Дата: 05.11.2015
Шоколадова торта с маскарпоне
Шоколадова торта с маскарпоне
 
Необходими продукти:
за блатовете:
100 г брашно
100 г царевично нишесте
4 яйца
150 г захар
75 г какао
1 щипка сол
1/2 ч. л. бакпулвер

за сиропа:
250 мл вода
150 г захар

за крема:
500 г сирене „Маскарпоне“
10 с. л. подсладено кондензирано мляко
200 мл течна сметана
1/2 ч. л. ванилия

за декорация:
400 г ягоди
2 стръка мента
50 г орехи (или други ядки)


Начин на приготвяне:
1
Кремът се приготвя като маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя подсладеното кондензирано мляко, което се добавя постепенно, защото ако се прекали с количеството му, маскарпонето ще се втечни. Течната сладкарска сметана се разбива с ванилията, до получаване на гъст крем и се добавя внимателно към крема с маскарпоне. Разбърква се с шпатула или лъжица докато се получи еднородна смес.
2
Блатовете се приготвят като какаото, брашното, нишестето и бакпулверът се пресяват, смесват се и се разбъркват добре. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта и солта, докато се получи пухкав крем.
3
Сухата смес се прибавя на три пъти към яйчения крем, като след всяко прибавяне се бърка внимателно с лъжица, докато сухата смес се усвои от яйчната.
4
Сместа се разделя на три равни части и се разпределя в 3 тави (всяка с диаметър от 23 см), с намаслена пергаментова хартия на дъното. Блатовете се пекат около 20-25 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна, докато станат елстични и при притискане с пръст веднага възвръщат формата си. Изпечените блатове се оставят върху решетка, докато се охладят напълно.
5
Сиропът се приготвя като водата се загрява и щом кипне, към нея се прибавя захарта. Оставя се на котлона, като се бърка непрекъснато, докато се получи сироп.
6
Блатовете се напояват със сиропа и се подреждат един върху друг, като между тях се маже обилно с крем, който се заглажда добре с лъжица, преди да се постави следващият блат. Тортата се намазва обилно с крем от всички страни и отгоре. Отстрани се украсява със смлени орехи, а отгоре - с резени пресни ягоди. По желание тортата се декорира и с връхчета свежа мента.


Съвети:
В случай, че не разполагате с три тави с еднакъв диаметър, може да използвате и само една, като разделите сместа за блатовете на три части и ги изпечете един след друг.

Препоръчително е готовата торта да престои 1 вечер в хладилник.

Желателно е преди да се декорира със свежите ягоди и мента, тортата да се остави за няколко часа в хладилник, за да стегне. Но това е само ако имате търпение.

Бон Апети!

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: