Сиропирана баница с тиква

Рецепта от Тракия
Източник: Бон Апети
Дата: 17.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
1 с. л. винен оцет
1 щипка сол

за плънката:
750 г тиква „Цигулка“
150 г орехи
80 г галета
100 мл олио
1 ч. л. канела

за сиропа:
400 г захар
1/2 лимон



Начин на приготвяне:
1
Сиропирана баница с тиква
В кухненска машина се смесват брашното и солта. Наливат се оцетът и хладка вода, колкото поеме - около 250 мл.
2
Сиропирана баница с тиква 2
Замесва се средно твърдо тесто. Изважда се на плота и отново се меси, докато се получи хубаво, гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине за около 30 минути.
3
Сиропирана баница с тиква 3
Тиквата се обелва и се настъргва. Задушава се в олиото, докато омекне леко – около 10 минути. Оставя се да се охлади и се ароматизира с канелата.
4
Сиропирана баница с тиква 4
Орехите се смилат с галетата в мини блендер.
5
Сиропирана баница с тиква 5
От тестото върху набрашнен плот се разточват 4 тънки големи кори, които се намазват с олио. Върху всеки лист се слага от ореховата смес. Поръсва се от тиквата. Корите се навиват на рула. Редят се в кръг в намазана с олио тава.
6
Сиропирана баница с тиква 6
Баницата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.
7
Сиропирана баница с тиква 7
В дълбок съд се смесват захарта, 600 мл вода и настърганата кора и сокът на лимона. Оставят се на умерен огън, докато се получи средно гъст захарен сироп.
8
Сиропирана баница с тиква 8
Баницата се залива с горещия сироп и се оставя да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2021
Стана уникална благодаря
8.
Изпрати
лично съобщение

05.11.2017
Вкусно
7.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2016
Уникален стана :) Обрах овациите на бъдни вечер
6.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2016
Чудесна рецепта с перфектен резултат !
5.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2015
Стана много вкусна за нова година пак ще направя!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: