Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо)

С два вида сладолед, лешници и шоколадов сос
Източник: Бон Апети
Дата: 14.02.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за шоколадовия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
200 г черен шоколад (75%)
140 г захар

за лешниковия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
160 г захар
80 г лешников тахан
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка

за шоколадовия сос:
180 мл животинска сметана
80 г захар
60 г черен шоколад
30 г какао

за гарниране:
60 г печени лешници
50 г захар
какао за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо)
Шоколадовият сладолед се приготвя, като в касерола се кипват сметаната, млякото и захарта. Когато захарта се разтвори, се добавя наситненият шоколад. Вари се 5 минути на слаб огън, докато шоколадът се разтвори.
2
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 2
Сместа се прецежда, охлажда се и се слага в машина за сладолед.
3
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 3
Бърка се, докато се образува гъст, студен крем. След това се прехвърля в друг съд. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 2 часа във фризер, за да стегне добре.
4
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 4
Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта.
5
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 5
Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците.
6
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 6
Останалата част се кипва. Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан.
7
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 7
Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути, след което се прецежда.
8
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 8
Охлажда се.
9
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 9
Охладената лешникова смес се прехвърля в машина за сладолед и се бърка, докато се получи гъст крем. Кремът се изсипва в друг съд и се оставя във фризер за около 2 часа.

10
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 10
Захарта се карамелизира, когато стане с кехлибарен цвят се добавят лешниците и се рабърква, за да се покрият с карамела.
11
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 11
Прехвърлят се върху силиконов килим и се охлаждат.
12
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 12
Сметаната за шоколадовия сос се кипва със захарта и какаото. Сместа се дърпа от огъня и се разбърква добре с наситнения шоколад. Охлажда се.
13
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 13
Двата вида сладолед се разпределят в дупките на силиконови форми (полусфера) и се охлаждат във фризер.
14
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 14
След това върху всяка полусфера от лешников сладолед се слага по един лешник, като се натиска навътре.
15
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 15
Шоколадовите полусфери се мажат с шоколадовия сос и се прилепват към лешниковите. Прибират се във фризер да стегнат.
16
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 16
Сладоледените бонбони се изваждат от формата, овалват се в какао и се гарнират с останалия шоколадов сос.
17
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 17
Съвет:
Ако нямате силиконови форми: Във форми за брюле се слагат по едно парче пергаментова хартия (може и да е кръг), така че да стърчи с по 5 см от всички страни. Шоколадовият сладолед се разпределя във формите (като се пълнят до половината), прави се лека вдлъбнатина, в която се слагат няколко лешника, добавя се и част от шоколадовия сос. Покриват се с лешников сладолед, като се притиска хубаво. Със стърчащата хартия се завиват добре, като им се придава кръгла форма и се прибират във фризер, за да стегнат добре. Преди поднасяне, хартията се отделя, а сладоледът се овалва в какаото.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: