Спагети със сос от домати и патладжани

Чудесна идея за паста с летен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 10.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пакет спагети (500 г)
100 г зелени маслини (без костилки)
80 г сирене „Грана падано“
80 мл зехтин (студено пресован)
2 скилидки чесън
2 червени домата
2 люти чушлета
2 патладжана
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Спагети със сос от домати и патладжани
Патладжаните се обелват и се нарязват на кубчета. Посоляват се и се оставят за 15 минути, да се отдели горчивата вода. След това се измиват и се подсушават.
2
Спагети със сос от домати и патладжани 2
Доматите се обелват, нарязват се на четвъртинки и се почистват от семките, които се запазват за соса. Патладжаните и месестата част от доматите се подреждат в тава, посоляват се и се поливат с около 30 мл от зехтина.
3
Спагети със сос от домати и патладжани 3
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – за около 45 минути.
4
Спагети със сос от домати и патладжани 4
Пастата се сварява в подсолена вода. Когато омекне отвън и е леко твърда в средата се отцежда, а част от водата от варенето се заделя.
5
Спагети със сос от домати и патладжани 5
Чесънът за соса се накълцва и се запържва в останалия зехтин. Добавят се нарязаните на шайби маслини, сърцевината на доматите, доматеният концентрат, риганът и стритите люти чушки.
6
Спагети със сос от домати и патладжани 6
Пържат се около минута и се прибавят печените домати и патладжани.
7
Спагети със сос от домати и патладжани 7
Налива се черпак от водата от варенето. Накрая се слагат и отцедените спагети. Ястието се овкусява със сол и черен пипер и се готви още 2–3 минути.
8
Спагети със сос от домати и патладжани 8
Сервира се с настъргано сирене „Грана падано“.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

07.05.2018
Много вкусни и пролетно свежи :)
1.
Изпрати
лично съобщение

16.07.2017
У-ни-кал-ни! :) Много приятна рецепта, браво!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: