Великденски пай

Дата: 01.05.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
5 ч. ч. брашно за козунаци
3 яйца
1/3 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
24 г жива мая
2 с. л. краве масло
1 ч. л. сол
1 ванилия
кората от 1 лимон
краве масло за намазване на формата
за плънката:
200 г сирене „Рикота“
1/4 ч. ч. захар
1 яйце
1 ванилия
100 г стафиди
50 мл ром
1 яйце за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
Великденски пай
Млякото се затопля и в него се разтварят захарта и маята. Оставя се да шупне. В купа се смесват брашното, солта, ванилията и настърганата кора от лимон. Сипва се втасалата мая.

 


2
Великденски пай 2
Добавят се яйцата и маслото оставено на стайна температура, или разтопено в микровълнова фурна. Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.

 


3
Великденски пай 3
После се разделя на две части.

 


4
Великденски пай 4
По малката се разточва и се поставя във намазана с масло форма за печене с махащо се дъно.

 


5
Великденски пай 5
Останалото тесто се разделя на 3 парчета. Оформят се фитили и се сплитат на плитка.

 


6
Великденски пай 6
Те се поставя във формата. Като се завива в кръг, до стената на съда. Оставя се за 30 минути.

 


7
Великденски пай 7
Стафидите се накисват в рома. След като омекнат се отцеждат.

 


8
Великденски пай 8
Рикотата се разбърква със захарта и яйцето с вилица. Добавят се стафидите и ванилията.

 


9
Великденски пай 9
Тестото се намазва с разбито с малко вода яйце и след това в средата се изсипва плънката. Пече се за 5 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това температурата се намалява на 130, с вентилатор и се пече още 1 час.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
това стана много хубаво,аз го направих без плънката,станаха много хубави козунаци :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Джулиана Георгиева Дичева се регистрира в сайта.
Станимира Г. Георгиева се регистрира в сайта.
ivka публикува рецептата Домашно приготвена пица
Красито Петрова се регистрира в сайта.
Мария публикува рецептата Ябълков сладкиш „Роза“
Megy Dobreva се регистрира в сайта.
Албена Тодорова публикува рецептата Бисквитена торта
Албена Тодорова публикува рецептата Кокосови бонбони
Кристина Димитрова публикува рецептата Хляб
Албена Тодорова публикува рецептата Плодова салата
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта