Специалитет „Очите на дракона“

Вкусни телешки кюфтета, печени в легло от бешамел, доматено и карофено пюре
Източник: Yanita Mitova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 24.09.2018
Специалитет „Очите на дракона“
 
Необходими продукти:
2 кг картофи
1 кг телешка кайма
4-5 с. л. доматено пюре
2 с. л. брашно
500 мл прясно мляко
зелени маслини с чушка
165 г краве масло
200 г кашкавал
1 глава лук

подправки на вкус:
магданоз
индийско орехче
чубрица
червен пипер
черен пипер
сол


Начин на приготвяне:
1
Омесваме добре каймата с настъргания на ренде лук, сол, черен и червен пипер, чубрица, магданоз и малко вода, и оставяме да почине в хладилник за около час.
2
Сваряваме картофите до готовност, обелваме ги и ги пасираме на пюре, като добавяме краве масло и сол на вкус.
3
Загряваме останалото краве масло в тиган и добавяме брашното, като намаляваме силата на огъня, докато получим гладка каша. Постепенно добавяме прясното мляко, овкусяваме със сол и индийско орехче и варим около 20 минути на тих огън, до получаването на гладък сос „Бешамел“.
4
В правоъгълна тавичка разстиламе картофеното пюре и заравняваме с шпатула, с обратното на вилицата разчертаваме квадрати, в каналчетата наливаме доматено пюре.
5
В средата на всеки квадрат с водна чаша правим вдлъбнатини. Във всяка вдлъбнатина сипваме малко сос „Бешамел“.
6
От каймата оформяме топки и поставяме във всяка вдлъбнатина. Поставяме във всяко „драконово око“ по една маслинка с чушка. Около кюфтетата поръсваме с настърган кашкавал.

7
Печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.


Съвет:
Изчакайте 10 минути, преди да сервирате и украсете с лимон и магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Athanasios Tsalkatis се регистрира в сайта.
Nevena коментира рецептата Овчарски пай
Елена се регистрира в сайта.
krastana коментира рецептата Брауни с ягоди
Николай се регистрира в сайта.
Krasimira Ivanova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: