Студен ягодов мус

Изключително свеж, въздушен и ароматен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 30.03.2012
Студен ягодов мус
 
Необходими продукти:
1 кг ягоди
1 1/2 ч. ч. захар
2–3 с. л. лимонов сок
1 пакетче желатин
1 1/2 ч. ч. животинска сметана
1 ванилия
3 стръка мента
100 мл животинска сметана за украса
4 ягоди за украса


Начин на приготвяне:
1
Студен ягодов мус

Ягодите се почистват и се смилат в блендер заедно с ментата. Прибавят се лимоновият сок и захарта и пак се смила. След това се прецеждат през цедка в купа. Ароматизира се с ванилията.

 


2
Студен ягодов мус 2

Желатинът се накисва в малко студена вода, да набъбне, след това се разтваря на водна баня. Смесва се с 1 ч. ч. от ягодовото пюре с телена бъркалка, за да се темперира. Сметаната се разбива на пяна и се смесва с ягодовата смес. Налива се и желатиновата смес.

 


3
Студен ягодов мус 3

От хартия за печене се изрязват ленти, по-високи с два пръста от формите за крем брюле. Формите се мажат с олио и хартията се залепва по стените на съда от вътрешната страна.

 


4
Студен ягодов мус 4

Пълни се с ягодовата смес, като хартията позволява сместа да е по-високо от ръба на купичките. Слагат се във фризера за 3–4 часа.

 

 

 


5
Студен ягодов мус 5

Мусът се изважда от фризера 10 минути преди да се сервира, като хартията се отстранява . Гарнира се с малко разбита сметана и свежи ягоди, разрязани на половинки. (Визията на десерта много напомня тази на суфлето.)

 

 

 

 

 


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2022
Здравейте, Еклер! Да, бихте могли да замените продуктите, които искате. Възможно е да не стане толкова пухкав. Ако пробвате рецептата, може да дадете обратна връзка. Поздрави от нас и успех!
3.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2022
Здравейте! Може ли желатинът да се замени с агар-агар, а сметаната да е растителна?
2.
Изпрати
лично съобщение

13.03.2016
Много вкусно
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Може ли сметаната да е растителна, би ли се получило нещо?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: