Супа от печени домати и маслинова паста

Студена супа с хрупкави брускети
Източник: Бон Апети
Дата: 29.06.2011
Супа от печени домати и маслинова паста
 
Необходими продукти:
1 кг розови домати
1 морков
1 глава лук
1 стрък селари
2 скилидки чесън
100 мл зехтин
2 с. л. балсамов оцет
200 мл готварска сметана (растителна)
100 г маслини каламата (каламон)
2 стръка мащерка
2 стръка босилек
500 мл зеленчуков бульон
1/4 франзела
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Супа от печени домати и маслинова паста

Доматите се измиват и зелената част се изрязва.


2
Супа от печени домати и маслинова паста 2

Посоляват се, поръсват се с малко от зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.


3
Супа от печени домати и маслинова паста 3

Лукът,чесънът, морковът и селарито се нарязват наситно и се запържват в 60 мл от зехтина. Мащерката и босилекът се накъсват и се добавят в тенджерата.


4
Супа от печени домати и маслинова паста 4

Деглазира се с балсамовият оцет и се налива бульонът.


5
Супа от печени домати и маслинова паста 5

Когато доматите са готови се обелват, намачкват се и се прибавят към останалите продукти, заедно със сосът от печенето. Супата се оставя да се вари на тих огън за около 10 минути.


6
Супа от печени домати и маслинова паста 6

След това се пасира се и се прецежда.


7
Супа от печени домати и маслинова паста 7

Франзелата се нарязва на тънки филийки, които се подреждат върху хартия за печене, посолявят се и се поръсват с 20 мл от зехтина. Пекат се в загрята на 160 градуса фурна за 10 минути.


8
Супа от печени домати и маслинова паста 8

Сметаната се сипва в касерола, посолява се и се слага на умерен огън. Бърка се докато се сгъсти


9
Супа от печени домати и маслинова паста 9

Маслините се почистват от костилките и се пасират с останалият зехтин, така че да се получи гъста паста.


10
Супа от печени домати и маслинова паста 10

Супата се поднася гарнирана със сметана, 1 ч. л. от маслоновата паста и 2–3 брускети.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: