Сушеница

Гости: Николай Илиев и Димитър Стойкин, месокомбинат "Асеновград"
Източник: Бон Апети
Дата: 12.01.2007
Сушеница
 
Необходими продукти:
5 кг телешки шол
3 кг свинска плешка (бут)
2 кг сланина
250 г сол
70 г смлян кимион
30 г черен пипер
15 г захар
3 г селитра
35-40 бр. изкуствени черва с дължина 30-40 см


Начин на приготвяне:
1
Сушеница
Добре изстудените меса се нарязват на ивици.
2
Сушеница 2
Нарязаното месо се смила през 4 мм решетка.
3
Сушеница 3
Смляното месо се подправя с предварително смесените сол, кимион, черен пипер, захар и селитра.
4
Сушеница 4
Сместа се омесва много добре и се оставя да престои покрита в хладилник 2 денонощия при температура 5 градуса.
5
Сушеница 5
Замразената сланина се нарязва на парченца с големината на оризово зърно. Добавя се към престоялото месо и се омесва добре.
6
Сушеница 6
Червата се поставят в купа, заливат се с хладка вода и се оставят да престоят, за да се отпуснат. (Могат да се използват говежди тънки черва, както и свински.)
7
Сушеница 7
След като се отпуснат, червата се пълнят с готовата кайма с помощта на фуния. Ако някъде остане въздух, мястото се набожда с топлийка, за да излезе въздухът.
8
Сушеница 8
Краищата на червата се връзват и сушениците се нареждат на сухо, сенчесто и проветриво място.
9
Сушеница 9
След 2-3 дни (след като завехнат) сушениците се нареждат плътно една до друга, притискат се с дъска и се затискат с тежест (камък), за да се получи характерната форма на паралелепипед. Оставят се да престоят така 2 дни.
10
Сушеница 10
Ако не получат нужната форма, сушениците престояват още 1-2 дни. След това отново се оставят да висят на сухо и проветриво място, сушат се 20-22 дни и са готови за консумация.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: