Торта "Бон Апети" - 2

Гост: Христо Груев, сладкар
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 мл растителна сметана
150 мл растителна сметана
50 г захар
30-40 стафиди
20-30 кедрови ядки
1-2 с. л. лешников тахан
цели лешници
шоколадови пурички
шоколадови пръчици
2-3 с. л. лешников тахан
500 мл растителна сладкарска сметана
7 белтъка
250 г пудра захар
125 г бадеми
125 г лешници
100 г натурално нишесте
50 г оризово брашно
1 пакет бакпулвер
500 г натурален шоколадов кувертюр
смлени лешници за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Торта \
Бадемите, лешниците, нишестето и оризовото брашно се смилат в кухненски робот. Белтъците и пудрата захар се разбиват на твърд сняг и се смесват със смлените ядки. Прибавя се бакпулверът и се разбърква с ръце само в едната посока.
2
Торта \
Сместа се разстила равномерно в намаслена тава с незалепващо покритие (или върху покрита с хартия за печене тава). Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 10 минути (до златисто).
3
Торта \
Сметаната и кувертюрът за шоколадовия сос се загряват. Когато шоколадът се разтопи, се прибавя лешниковият тахан и се разбърква, докато се получи еднородна смес.
4
Торта \
Захарта за карамеления сос се карамелизира и в нея се наливат сметаната (150 мл) и лешниковият тахан, като се бърка с дървена лъжица. След като захарта започне да се разтопява, се прибавят кедровите ядки и стафидите и се разбърква, докато се получи плътен, средно гъст сос.
5
Торта \
Останалата сметана (500 мл) се разбива с миксер на твърд сняг. 1/4 от нея се смесва с 3/4 от карамеления сос, а останалите 3/4 – с 3/4 от шоколадовия сос.
6
Торта \
От блата с помощта на форма за торта се изрязват 2 диска. Eдиният диск се слага във формата и се посипва с карамелен и шоколадов сос.
7
Торта \
В средата се сипва карамелен крем със сметана и около него в кръг се разпределя шоколадов крем със сметана. Слага се вторият блат и се притиска леко, за да излезе въздухът. Блатът се покрива равномерно с шоколадов сос и се поръсва с карамелен сос.
8
Торта \
Тортата се декорира със смлени ядки и цели лешници и се слага да стегне във фризер. След като се охлади, отстрани се замазва с шоколадов крем и се обкантва с шоколадови пурички.
9
Торта \
Върху широка сребриста цветарска лента с помощта на телбод се захваща тънка златиста лента. Украсата се обвива около пуричките и се забожда с телбод в единия край.
10
Торта \
Останалият шоколадов сос се охлажда, докато стегне леко. От него се оформят топчета и се овалват в шоколадови пръчици и смлени ядки. Така приготвените бонбони могат да се използват за декорация на тортата или да се поднесат отделно.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: