Торта „Добуш“

Източник: Елена Миланова
ТИТЛА: Готвач
Дата: 22.03.2017
Торта „Добуш“
Торта „Добуш“
Торта „Добуш“
Торта „Добуш“
Торта „Добуш“
 
Необходими продукти:
за блатовете:
4 яйца
1 ч. ч. захар
125 г краве масло (разтопено)
10 г сода бикарбонат
1 щипка сода за хляб (натриев бикарбонат)
1 щипка сол
500 г брашно

за млечния крем:
500 мл прясно мляко
3 с. л. брашно
3 с. л. какао
1 шушулка ванилия

за масления крем:
250 г краве масло (на стайна температура)
250 г пудра захар

за украса:
100 г краве масло (студено)
2-3 с. л. сироп от вишни

за „ветрилото“:
200 г захар
40 г краве масло



Начин на приготвяне:
1
От посочените продукти първо се сварява млечният крем, разбърква се, за да се поохлади и се покрива плътно с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.
2
От продуктите за блатовете се замесва тесто и се разделя на 6 топки, от които се разточват блатове и се пекат за 3-4 минути на 190 градуса. Един от блатовете се нарязва на парчета – за „ветрилото“.

3
Маслото за масления крем се разбива с пудрата захар и към сместа, лъжица по лъжица се прибавя изстуденият млечен крем.
4
Тортата се сглобява и се намазва с крем отгоре и отстрани.

5
Студеното масло за украсата се нарязва на парченца. Сиропът се загрява до кипване и се излива върху маслото. Разбива се с миксер на високи обороти, до получаване на гладък крем. Върху всяко парче с пош (или с пистолет) се оформя розичка.

6
Захарта за „ветрилото“ се карамелизира, прибавя се маслото и се разбърква. Триъгълниците се покриват неравномерно. Ако не се сложи масло, ще се получи гладък, трошащ се карамел, с който може плътно да се покрият триъгълниците. В двата случая визията на тортата ще е различна. Триъгълниците се подреждат върху розичките.
7
Съвети:
Блатовете трябва да се пекат бързо и е добре да се внимава. Аз съм си приготвила кръг от картон с големината на тортата, която правя. Всеки път, когато пека тънки блатове, облепям картонената основа с прозрачно фолио и разточвам блата в малко по-голям размер от този на кръга. Веднага премествам изпечения блат на основата, върху дъска и с остър нож изрязвам кръг. По този начин тънките платки винаги са идеално равни. Изрезките са бонус за майстора, макар че у дома винаги има много желаещи за тях.

Ако маслото за украсата се е размекнало много, оставете го за няколко минути в хладилник, но внимавайте да не стегне прекалено много.

Ако досега не сте пекли с амонячна сода - не се шокирайте от миризмата, излизаща от фурната в началото - в тортата ви няма да има и помен от нея.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


163 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: