Тортата на италианската баба

Това е само един от вариантите на този италиански десерт. През лятото можете да замените кедровите ядки с боровинки
Източник: Бон Апети
Дата: 07.08.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
100 г пудра захар
100 г краве масло
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер

за крема:
500 мл прясно мляко
100 г захар
4 жълтъка
50 г брашно
1 ванилия

за намазване и поръсване:
1 жълтък
50 г кедрови ядки
пудра захар

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Тортата на италианската баба

Прясното мляко за крема се кипва. В купа се смесват жълтъците, брашното и захарта. Към тях се налива малко от горещото мляко, за да се темперират, после и останалото.

 


2
Тортата на италианската баба 2

Сместа се слага на котлона и се бърка до сгъстяване. Накрая се прибавя ванилията.

 


3
Тортата на италианската баба 3

В купа се смесват брашното, пудрата захар, маслото, нарязано на кубчета и бакпулвера. Меси се с ръце, докато се получат трохи.

 


4
Тортата на италианската баба 4

Прибавя се яйцето и отново се меси, като се прехвърля на плот. Оформя се на топка, която се разделя на две части. Завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник да стегне леко.

 


5
Тортата на италианската баба 5

Едната част от тестото се разточва върху набрашнен плот.

 


6
Тортата на италианската баба 6

Слага се във форма за тарт, като трябва да покрива и стените.

 


7
Тортата на италианската баба 7

Отгоре се разпределя кремът. Покрива се с другата част от тестото, също разточено, и краищата се притискат леко.

 


8
Тортата на италианската баба 8

Отгоре се намазва с разбития жълтък и се поръсва с кедровите ядки.

 


9
Тортата на италианската баба 9

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 45 минути.  Охлажда се, поръсва се с пудра захар и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (22)
22.
Изпрати
лично съобщение

06.06.2021
Страхотна :)
21.
Изпрати
лично съобщение

19.01.2021
Вкусен сладкиш.
20.
Изпрати
лично съобщение

23.08.2020
Много лек вкус и крехък, хрупкав маслен блат.
19.
Изпрати
лично съобщение

27.07.2016
Много вкусна!
18.
Изпрати
лично съобщение

16.07.2014
един от най-хубавите и семпли десерти, които съм правила!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: