Великденски козунак

Със стафиди и бадеми
Източник: Величка Семова
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 20.04.2023
Великденски козунак
 
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
270 г захар
270 г краве масло (или масло и олио/свинска мас)
1 кг брашно
140 г стафиди
2 ванилии
42 г жива мая
кората от 1 лимон
филирани бадеми на вкус


Начин на приготвяне:
1
Брашното се пресява и се прави кладенче. Прибавят се разбитите яйца, като единият жълтък се оставя за намазване заедно с лъжица олио.
2
Маята се натрошава в чашата прясно мляко (леко затоплено), заедно с лъжица захар. След като шупне, се прибавя към брашното.
3
Добавят се мазнината, захарта (оставя се малко за поръсване) и двете ванилии.
4
Замесва се тесто (става доста мазно), което се оставя да втаса. Отново се замесва и оставя да втаса - и така около четири пъти. Преди последното месене се добавят стафидите и лимоновите стърготини.
5
Тестото се разделя на 4 части, а всяка от тях - на три. Сплитат се четири плитки, които се поставят във форма за печене.
6
Намазват се с яйцето и олиото (добре разбъркани), поръсват се с филираните бадеми и захарта.

7
Козунаците се оставят да втасат и се пекат 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: