Великденски сладки със сушени череши

Великден е семеен празник и неговият хляб е козунакът. Означава ли това, че сладките нямат място на празничната трапеза? Не, естествено. А тези са чудесен кулинарен подарък. Така че, ако сте канени на гости и се чудите какво да занесете, още от днес ви даваме идея. Вкусни, леко ронливи, тематично украсени сладки. Напомнят малко на сконс, но и на мъфини, защото тестото не се меси, а се бърка. А идеята за рисуването на кръст отгоре си взимаме от горещите хлебчета с кръст, които англичаните ядат на Разпети петък.
Източник: Бон Апети
Дата: 23.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г брашно
100 г сушени череши
90 г захар
45 г краве масло (студено)
100 мл прясно мляко
1 яйце
1 пакетче лимонови корички (6 г)
2 с. л. филирани бадеми
2 ч. л. бакпулвер
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
1 щипка сол

за глазурата:
3 с. л. пудра захар
1–2 с. л. сок от лимон
1 с. л. захар с аромат на ром


Начин на приготвяне:
1
Великденски сладки със сушени череши
Брашното се смесва с канелата, индийското орехче, солта и бакпулвера.
2
Великденски сладки със сушени череши 2
Добавя се маслото и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Слагат се лимоновите корички и сушените череши.
3
Великденски сладки със сушени череши 3
Млякото се разбърква с яйцето, 2 с. л. се запазват, а останалото се налива при трохите. Накрая се сипва захарта и се разбърква добре.
4
Великденски сладки със сушени череши 4
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина от 1–2 см.
5
Великденски сладки със сушени череши 5
С помощта на метален пръстен се изрязват кръгове.
6
Великденски сладки със сушени череши 6
Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се намазват със заделената млечна смес.Поръсват се с бадемите и се пекат 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
7
Великденски сладки със сушени череши 7
Захарта с аромат на ром се смесва с пудрата захар и се пресява. Добавя се лимоновият сок и се разбърква.
8
Великденски сладки със сушени череши 8
Сместа се прехвърля в пош и върху всяка сладка се рисува кръст.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.05.2016
Сладките станаха хрупкави и много ароматни.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Бон Апети коментира рецептата Фокача „Градина“
Dragneva се регистрира в сайта.
Карамел коментира рецептата Фокача „Градина“
Бон Апети коментира рецептата Постни копривени ньоки
Бон Апети коментира рецептата Яхния от зелен фасул
Бон Апети коментира рецептата Морковена супа
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: