Ябълков сладкиш с фурми

Есенна феерия от вкусове и аромати!
Източник: Ваня
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 29.10.2016
Ябълков сладкиш с фурми
 
Необходими продукти:
за ябълките:
30 г краве масло
3-4 средно големи ябълки
2 с. л. захар

за кекса:
170 г краве масло (на стайна температура)
350 г захар
4 големи яйца
2 ч. л. ванилия
1 ч. ч. пресни фурми
420 г брашно
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. смлян карамфил
240 г кисело мляко


Начин на приготвяне:
1
Маслото за ябълките се разтопява в тиган и ябълките се сотират в него на умерен огън, докато станат златисти, почти без бъркане. Поръсват се със захарта и се оставят леко да се глазират, докато цялата течност се изпари. Дърпат се от котлона и се оставят да изстинат.
2
Фурната се загрява на 180 градуса. Голяма форма за кекс (с диаметър 31 см) се намазва с масло и се набрашнява.
3
Маслото за кекса се разбива със захарта в голяма купа. Едно по едно се добавят яйцата. Слага се и ванилията.
4
В по-малка купа се смесват брашното, бакпулверът, содата, солта, индийското орехче, канелата и карамфилът.
5
Към маслената смес се добавя половината от сместа с брашно. Разбърква се. Добавя се киселото мляко и пак се разбърква. Прибавя се и втората половина от сместа с брашното и внимателно се разбърква за кратко.
6
Добавят се обелените, почистени от семките и нарязани наситно ябълки и почистените от костилките и наситнени фурми. Разбърква се с шпатула.
7
Тестото се прехвърля във формата и се пече 45-55 минути, като се проверява с клечка за зъби.

8
Готовият сладкиш се оставя да се охлади за около 10 минути, след което се изважда от формата и се поръсва с пудра захар.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: