Запечени картофи с праз

Апетитна, лесна и ефектна гарнитура, приготвена за нула време
Източник: Бон Апети
Дата: 23.10.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
700 г стари картофи
4 стръка праз (тънки)
50 мл зехтин
сокът от 1/4 лимон
индийско орехче, сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Запечени картофи с праз
Празът се почиства, нарязва се на шайби и се запържва на умерен огън в 1 с. л. от зехтина с щипка сол.
2
Запечени картофи с праз 2
След като омекне и започне леко да се карамелизира, се добавя сокът от лимон и се овкусява с черен пипер и индийско орехче.
3
Запечени картофи с праз 3
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват натънко, но не се потапят във вода, за да не се измие нишестето.
4
Запечени картофи с праз 4
Зехтинът се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
5
Запечени картофи с праз 5
Кръгла форма за печене с незалепващо покритие се намазва с овкусения зехтин и в нея ветрилообразно се подреждат една трета от картофите.
6
Запечени картофи с праз 6
Намазват се с овкусения зехтин.
7
Запечени картофи с праз 7
Отгоре се сипва половината праз.
8
Запечени картофи с праз 8
Отново се редят картофи и се намазват със зехтин.
9
Запечени картофи с праз 9
Разпределя се останалият праз и накрая се покрива с картофи. Намазват се хубаво с останалия овкусен зехтин.
10
Запечени картофи с праз 10
Ястието се пече 40 минути в загрята на 200 градуса фурна.
11
Запечени картофи с праз 11
Преди да се нареже, се охлажда поне за 10 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (24)
24.
Изпрати
лично съобщение

26.10.2019
Добавих и пушен бекон и стана много вкусно.
23.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2019
Колкото пъти го правя, винаги става страхотно! Идеална храна за студените зимни вечери!
22.
Изпрати
лично съобщение

19.12.2017
Много вкусно!
21.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2017
Много сполучливо ястие
20.
Изпрати
лично съобщение

26.02.2017
Страхотно е!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: