Basta! Дайте паста…


0
67514

Да приветстваме пастата – най-обичаната храна, най-хубавата италианка и най-добрата приятелка на доматения сос и стройната фигура!

Името й произлиза от италианската дума pasta и означава както многобройните продукти от брашно от твърда пшеница и вода – спагети, макарони и прочие, така и самото ястие, приготвено с тях. Прясната паста е изобретена доста по-рано от сухата. Тя има деликатен вкус и се приготвя лесно и бързо в домашни условия, но може да се развари при най-малка проява на невнимание. Заради ниското съдържание на вода, трайността на сухата паста е около година.

Видовете паста направо са безчет
По последни данни в света има над 300 вида, като имената им са още повече. Дори самите италианци не знаят всички наименования. Ще споменем само някои от най-известните, като ключ към разгадаването им е фактът, че голяма част от тях са направени така, че да наподобяват познати форми. 
· Фарфалите (farfalle) и фарфалоните (farfallone) са с форма на пеперудки, но с различна големина.
· Фусилите (fusilli) са както ги наричаме у нас спирали. Предлагат се и шарените им разновидности – зелени (със спанак) и червени (с домати).
· Макарони са всеки тесен и кух вид паста. 
· Канелоните (cannelloni) са големи цилиндрични макарони, които често се приготвят с плънка от сирене и/или месо. След което могат и да се запекат.
· Ригатоните (rigatoni) са съвсем леко извити, но пък набраздени и много отиват на сосове с месо и сирене. 
· Пене (penne) и пене ригате (penne rigate) са популярна разновидност на макароните – тези видове, както подсказва и името им, са с косо отрязани краища, което им придава вид на писец за мастило.
· Правата паста включва едни от най-известните представители на пастата въобще, а именно – спагетите. Те са дълги, тънки и с кръгло сечение. Името им е множествено число на италианската spaghetto, което означава канап, връв. Обикновено се приготвят с доматен сос, в който има зехтин, риган, босилек, зелени чушки, лук и гъби, може и кайма и настъргано твърдо сирене, като „Пекорино” и/или „Пармезан”.
· Най-прочутият представител на пастата с формата на различни по дължина и ширина ленти е лазанята. Славата й е тъй голяма, че днес името се използва не само за вида паста, но и за ястието.  

Дребната паста се предвожда от:
· Кускуса – безценен арабски принос към пастата.
· Буквичките от азбуката в супата са забавлявали не едно дете.
· Орзото (orzo) по големина и форма прилича на ечемични или оризови зърна и освен с различни сосове е много вкусно и на фурна с месо.
· Стелите (stelle) и стелините (stelline) са с форма на малки звездички.

Последната голяма група е тази на пастата с плънка: 
· Равиолите (ravioli) са два плоски блата паста с правоъгълна или кръгла форма, между които се слагат различни видове плънка.  
· Тортелините (tortellini) са паста с плънка, подобно на равиолите, с интересна и причудлива форма.

Прости правила за вкусен резултат
· При варенето да се спазва пропорцията 0,75 мл – 1 л вода на 100 г паста.
· Да се вари в подсолена вода, като солта се прибавя, когато водата вече е кипнала. Морската сол е по-подходяща.
· Пастата се слага в силно кипяща вода. По време на варенето трябва да се разбърква с дървена лъжица, за да не се нарани повърхността й. След това силата на огъня се намалява.
· За да не слепне пастата, освен че трябва да се вари с достатъчно вода, тенджерата не трябва да се захлупва, не трябва да се разбърква прекалено често и не трябва да се преварява.
· Указанията на опаковката за времето на варене се прилагат стриктно. Ако след сваряването пастата ще бъде подложена на допълнителна термична обработка, указаното от производителя време се съкращава с 1/3.
· Пастата е готова, когато при опитване е с твърдост al dente – достатъчно твърда при отхапване, но иначе сварена. 

Полезна за здравето, грижовна за фигурата
Пастата е неизчерпаем източник на „добри” въглехидрати, които осигуряват по-голямата част от глюкозата в тялото. Тя от своя страна е важна за работата на мозъка, червените кръвни телца, мускулите и органите. 
Пастата не е „бяла” храна. За разлика от белия хляб, който се прави от бяло брашно, тя се приготвя от твърда пшеница.
Пастата има нисък гликемичен индекс и благодарение на това, след консумацията, нивото на захари в кръвта не се повишава рязко. 
Пастата е идеална за диета, особено ако се консумира със зеленчуци, риба, зехтин, сирене, доматен сос, бобови растения, месо. Не случайно е неразделна част от средиземноморската диета.

Отделете на пастата подобаващото й се място на вашата трапеза и няма да съжалявате. Изобилието от видове, сосове и рецепти е огромно, а крайният резултат – неизменно вкусен. А и в повечето случаи става по-бързо, отколкото сте очаквали...

Pinterest
Коментари (0)Ina Dimitrova се регистрира в сайта.
Eleonora Kisiova се регистрира в сайта.
Mariyana Petrova коментира рецептата Свински кебап
Plamen Ivanov се регистрира в сайта.
Lozka Petrova се регистрира в сайта.
Juliana Karshaleva-Ivanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта