Мусака с патладжани и булгур

Апетитна безмесна комбинация
Източник: Бон Апети
Дата: 09.10.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 патладжана
200 г булгур (с варене)
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно
250 г кашкавал
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
900 г домати сорт „Рома“
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. канела
2 щипки бахар
1/2 ч. л. захар
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Мусака с патладжани и булгур
Патладжаните се обелват, нарязват се на шайби, посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцеди горчивият им сок. След това се измиват и се подсушават.
2
Мусака с патладжани и булгур 2
Подреждат се в тави, намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – до златисто.
3
Мусака с патладжани и булгур 3
Булгурът се сварява в подсолена вода, след което се охлажда и се смесва със зехтина.

4
Мусака с патладжани и булгур 4
Сосът се приготвя като доматите се пасират и се прецеждат.
5
Мусака с патладжани и булгур 5
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Когато омекнат, към тях се добавят захарта, риганът, канелата и бахарът.
6
Мусака с патладжани и булгур 6
Наливат се доматите, готви се на слаб огън около 20 минути и се овкусява със сол и черен пипер.
7
Мусака с патладжани и булгур 7
Яйцата се разбиват и се смесват с брашното, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус.
8
Мусака с патладжани и булгур 8
Част от доматения сос се сипва в тава.
9
Мусака с патладжани и булгур 9
Отгоре се разпределя част от булгура.
10
Мусака с патладжани и булгур 10
След това се слага и част от патладжаните.
11
Мусака с патладжани и булгур 11
Следва отново доматен сос, след това – настърган кашкавал и се реди така, докато свършат всички продукти.
12
Мусака с патладжани и булгур 12
Накрая се сипва заливката и се поръсва с настърган кашкавал.
13
Мусака с патладжани и булгур 13
Мусаката се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
14
Мусака с патладжани и булгур 14
Охлажда се за кратко, нарязва се и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2023
За любителите на месото, може да добавите и малко кайма, но мусаката е изключително вусна във вегетариански вариант!
7.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2022
Най-много обичам мусака различни видове, вкусно изглежда!
6.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2021
страхотно се получи :)
5.
Изпрати
лично съобщение

27.08.2020
Супер чудна мусака,много вкусно:)С патладжани ми е любима.
4.
Изпрати
лично съобщение

22.07.2020
По моя вкус. Аз лично имах булгур без варене и използвах такъв.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: