Bornier: Истинският вкус на Дижон


0
400

Дижон е приказно френско градче, сгушило се в Източна Франция. Историческа столица е на област Бургундия. И тук вече, със сигурност, небцето ти знае за какво говорим. Бургундско е виното, което винаги има с какво да обогати вкуса ни, а дижонска е горчицата, която се е превърнала в символ на това уникално човешко творение – нейно величество горчицата.

В Дижон има около 23 производителя на горчица, което е завиден брой за градче с по-малко от 200 000 местни жители. Повечето от тях са семейни компании, които са получили правото да нарекат горчицата си дижонска, доказвайки качество, вкус, дългогодишна традиция и разбира се, уникална рецепта. Защото да бъде една горчица „дижонска“ не е просто въпрос на география.

Безспорно, едни от пазителите на автентичния дижонски вкус са наследниците на фамилията Борние, които започват производството на едноименната горчица през далечната 1816 г. Денис Борние е основател на първата малка фабричка, където е създадена и уникалната рецепта – „La Maison Bornier”.

За по-малко от 50 години вкусът на Bornier стига и до престижния панаир на храната в Париж – тогавашния еквивалент на днешните street food фестивали, където през 1865 г. горчицата печели златен медал. Оттогава до днес историята на Bornier върви само в положителна посока, за да стигне до международен износ в над 65 държави по света, стъпвайки на всички континенти.

А сега, искаме да ви представим нашите 3 любими вкуса на Bornier, като продължаваме да не разбираме защо ѝ казваме горчица, а не синапено вълшебство за сетивата.

Номер 1 е горчицата Bornier с мед. Както подсказва името ѝ, това е горчица с добавен мед. Използва се най-често като топинг за сандвичи и заливка за печено пиле, пържени картофи, лучени кръгчета и други пържени храни. Също така в комбинация с оцет и/или зехтин може да се използва за салатен дресинг. Комбинацията между характерния меден вкус и уникалния мек вкус на горчицата Bornier наистина е подходяща дори и за най-изтънчените кулинарни специалисти.

Следващият ни избор е Bornier с чесън и магданоз. И няма как да е по друг начин, защото в едно са съчетани не един, а три властелина в кухнята – чесън, магданоз и синап. Тя е малко по-пикантна на вкус, но като всяка пикантна хапка, отваря апетита и носи уникален послевкус. Неслучайно и бурканчето с чесън и магданоз на Bornier е цели 210 гр.

Не на последно място, разбира се, е абсолютният ни фаворит – ретро горчицата на Bornier. Тя ни отвежда до корените на Bornier, до автентичния дижонски вкус и до неповторимото усещане от несмлените зрънца синап. Тази горчица е перфектен избор и за готвене, но и за по-смели идеи, като десерти с горчица.

И така, съветваме ви да посетите уютното градче Дижон, където освен да опитате Bornier, може да се насладите на забележителни музеи, родното място на Густаф Айфел, традиционните фестивали за цветя, международна кухня и механична музика, и разбира се – на безкрайните криволичещи и красиви сгушени улички на Дижон.

Pinterest
Коментари (0)



Емилия коментира рецептата Бананов хляб с орехи
Диана Петкова се регистрира в сайта.
Анастасия се регистрира в сайта.
Цветомила коментира рецептата Питки с моцарела
Деяна коментира рецептата Пиле в сладко-кисел сос
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта