

Пристига на Стария континент благодарение на арабите и бързо се превръща в любим продукт от средиземноморската и ориенталската кухня. Освен това се нарежда и сред най-предочитаните летни зеленчуци в Китай, където в някои части от страната го наричат „чуждестранния домат“.
Патладжанът съдържа малки количества никотин, а също и соланин (отровно вещество, което присъства и в доматите и картофите), който при готвене се разрушава. Добре е, патладжаните да се посолят предварително и да се оставят да престоят известно време, тъй като солта помага за отцеждането на горчивата течност от тях. И въпреки, че повечето от съвременните сортове патладжани не съдържат горчиви вещества, посоляването им все пак е препоръчително, защото изтегля водата от зеленчука и така консистенцията му става по-приятна.
Добре е да знаем, че:
● патладжаните поемат много мазнина при термична обработка и най-вече при пържене;
● за да не покафенеят може да сложите малко лимонов сок в мазнината, в която ги готвите;
● за да ги обелите лесно може да използвате белачка (като за моркови и/или краставици), да ги бланширате в гореща вода (като доматите) или да ги изпечете (като чушките).

| 1. |
Изпрати
лично съобщение |
14.09.2016 Стояне, ягориди е недозряло, кисело грозде :)
|

Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...