Да си свием сармите



0
68155

Привързаността на народите от Източна Европа към сармите със зелев лист е направила такова впечатление на западняците, че те често наричат ястието „славянски листа от кисело зеле с плънка”.

Известен факт е – и няма защо да крием, – че прибавяйки сармите към националната си кухня, българският народ е извършил кулинарна кражба. Двете имена, под които масово е познато ястието по широкия свят – сарма и долма, са от турски произход. Сарма идва от sarma – „увивам”, а долма – от dolma, т.е. „натъпквам”. Произходът на ястието обаче тъне в мистериозен мрак. Независимо в какво ще я завием – лозов или зелев лист или натъпчем – в чушки, домати, дори лук, плънката е от съществено значение.

Сармите по света
• Арменците са превърнали приготвянето на сарми от лозови листа в истинско изкуство. Приготвят ги с плънка от ориз, агнешко, като добавят кориандър, копър, мента, черен пипер, канела, кестени, грах, стафиди.
• Грузинците пък приготвят своята толма с ориз, мляно говеждо или агнешко, чесън, лук и копър и сервират с кисело мляко и чесън
• В Ливан спазват следното разграничение – плънката трябва да е само от ориз, само от месо и мента или от домати и/или нахут.
• В Иран и Ирак към оризовата плънка прибавят сок от нар.  

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: