Да си свием сармите


0
67198

Привързаността на народите от Източна Европа към сармите със зелев лист е направила такова впечатление на западняците, че те често наричат ястието „славянски листа от кисело зеле с плънка”.

Известен факт е – и няма защо да крием, – че прибавяйки сармите към националната си кухня, българският народ е извършил кулинарна кражба. Двете имена, под които масово е познато ястието по широкия свят – сарма и долма, са от турски произход. Сарма идва от sarma – „увивам”, а долма – от dolma, т.е. „натъпквам”. Произходът на ястието обаче тъне в мистериозен мрак. Независимо в какво ще я завием – лозов или зелев лист или натъпчем – в чушки, домати, дори лук, плънката е от съществено значение.

Сармите по света
• Арменците са превърнали приготвянето на сарми от лозови листа в истинско изкуство. Приготвят ги с плънка от ориз, агнешко, като добавят кориандър, копър, мента, черен пипер, канела, кестени, грах, стафиди.
• Грузинците пък приготвят своята толма с ориз, мляно говеждо или агнешко, чесън, лук и копър и сервират с кисело мляко и чесън
• В Ливан спазват следното разграничение – плънката трябва да е само от ориз, само от месо и мента или от домати и/или нахут.
• В Иран и Ирак към оризовата плънка прибавят сок от нар.  

 

Pinterest
Коментари (0)



152 ДУШИ ОНЛАЙН
SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
SuperMag коментира рецептата Домашно лимончело
SuperMag коментира рецептата Ягодова напитка
Деница се регистрира в сайта.
Ivan Vasilev се регистрира в сайта.
snezka се регистрира в сайта.
Ina Dimitrova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта