

Независимо, че се възприема като зърнена култура, киноата по-скоро е родственик на лободата, спанака и цвеклото. Най-богатият на белтъчини „зеленчук” всъщност е трева – фалшива зърнена култура.
Киноата е едно от най-древните, култивирани от хората растения.
В южноамериканските Анди я познават повече от 6000 години. Ацтеките, инките и маите са се хранили основно с амарант, киноа и царевица. Инките са смятали, че киноата има магическа сила и са я ползвали в ритуалите, свързани с техните култове.
В наши дни, киноа се отглежда по склоновете на Андите, където я наричат дребен ориз. В Европа се използват само семената на киноата. Събирането им е трудоемко, защото те зреят по различно време и се берат на ръка. В Андите, освен семената, се използват и листата на киноата – като зеленчук.
Повечето рецепти с ориз, кускус или булгур
могат да се приготвят и с киноа. Киноата има сходни на ориза качества, но е с доста по-разнообразни кулинарни приложения. В салата може да се поднесе и покълнала, като за целта е необходимо да се измие и да се накисне във вода за една нощ. Покълнала киноата много добре си партнира с чесън, соев сос, пресен лук и различни видове зеленчуци като тиквички, чушки и домати.
Използва се не само за храна, но и като лекарство – за облекчаване на болки и за по-бързо зарастване на рани. От нея се произвежда и алкохолна напитка, чийто вкус, наподобява този на бирата.
Как се готви?
Преди да правите с нея каквото и да било, трябва добре да измиете киноата. Принципно, в търговската мрежа, киноа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да я измиете още веднъж с топла вода. За да се пази от тревопасните, киноата съдържа т.нар. сапонини – горчиви субстанции, които, ако не се отмият, могат да направят ястието горчиво. След като е добре измита, киноата се вари (обикновено в съотношение 1:2 в полза на водата), в продължение на 10–12 минути, като увеличава обема си 4 пъти. В средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче.
Семената на киноата са богати на
белтъчини – 16,2% (в ориза те са 7,5%, в просото 9,9%, в пшеницата – 14%). Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен чист белтък, в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини (най-вече Е и от групата В), фибри, минерали, желязо, калций, магнезий и фосфор. По хранителни качества, киноата се доближава до млякото. Освен на белтъчини, семената й са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.
Киноата е изключително високо ценена от диетолозите,
които я препоръчват на пациенти с храносмилателни проблеми, на малки деца и бременни жени. Половин чаша киноа осигурява дневната порция от протеини, необходима на децата. Тъй като не съдържа глутен, киноата е идеална за всички, които са алергични към него. Чаша сурова киноа съдържа 318 калории.
Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...