Есен в буркани


0
65454

Какво би била есента без ритуалите по приготвяне на зимнина? Без суетнята в кухнята и старанието да направим нещо наистина вкусно за студените зимни дни? В България има различни традиции за приготвяне на туршии, кисело зеле, мариноване на гъби, забъркване на сладка и т.н. Ще се радваме, ако успеем да ви вдъхновим за една успешна есенна подготовка, с помощта на няколко изпитани във времето рецепти. 

Лютеница от Троянско
Продуктите, които са ни необходими за нея са: 10 кг червени чушки, 1 кутия доматено пюре, 120 г сол, 120 г захар и 500 г олио. Почистените от семките чушки се пекат и обелват. Смилат се с машинка за месо и се варят в подходящ съд, в продължение на 1 час, при непрекъснато бъркане. Постепенно се прибявят доматеното пюре и солта. Налива се предварително загрятото олио, бърка се още 15 минути, докато сместа поеме цялото олио, добавя се захарта и готовата лютеница се сваля от огъня.

Туршия по Сливенски
За нея освен мерак трябват 5 кг здрави зелени чушки, 5 кг здрави зелени домати, 1 средно голяма зелка (2,5 кг), 2 глави целина, 2 кг моркови, 2 връзки магданоз и 25-30 зърна черен пипер. За саламурата са необходими равни части вода и оцет, 1/3 ч. ч. сол и 1 с. л. захар (на литър течност). Туршията се приготвя като се смесят нарязаното на ивици зеле, нарязаните на пръчици или кубчета моркови и целина, едро нарязаният магданоз и черният пипер. Измитите домати и чушки се нареждат в буркани, като между редовете се слага по малко от сместа. Заливат се с чиста студена вода (да се напълнят бурканите), която след това се излива в чист съд и се измерва. Изхвърля се половината от цялото количество вода. От останалата вода, равно количество оцет и съответното количество захар и сол се сварява саламурата, с която, след като изстине, се залива туршията. Бурканите се затварят плътно и се прибират на хладно място.

Изумително вкусни кисели краставички
се приготвят с помощта на една лъжица ракия във всеки буркан от 800 грама. Добавя се само сол и подправки на вкус, без оцет. Бурканите трябва да се поразклащат всеки ден, в продължение на две седмици. Саламурата помътнява – това не бива да ви тревожи. Тънкостта е, да не затваряте много плътно капачките. При ферментацията течността се надига и потича по малко извън буркана, но това също е в реда на нещата. По този начин краставичките стават страхотно хрупкави.

Pinterest
Коментари (0)



179 ДУШИ ОНЛАЙН
Марина Георгиева коментира рецептата Пица от тиквички
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта