Храната, която сплотява



1
4978

Замисляли ли сте се, че има храни, които ни карат да се чувстваме по-близки. И какъв по-интимен момент от това да се съберем с приятели и любими хора и заедно да се насладим на някое вкусно, интересно поднесено ястие.

Ако времето ви притиска и не сте склонни да прекарате целия си ден около печката, това не е достатъчно оправдание да се откажете от среща с приятели, които са се наканили да ви дойдат на гости. Има прекрасни рецепти за дипове и разядки, които ще направят вечерта ви незабравима.

Хумусът – храна с древна история

Въпреки, че не един или два кулинарни източника го описват като храна с древна история, хумусът всъщност е доста по-млад, отколкото предполагаме. Извървял е дълъг път, за да достигне изчистения си вариант от само четири основни съставки – нахут, сусам, лимон и чесън – а днес по темата са позволени и познати всякакви интерпретации. Често се предлага, гарниран с гъби, моркови, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук.

Може да се поднесе с парчета тънък хляб или с царевичен чипс – като разядка, допълнение към салати или гарнитура към основни ястия. Хумусът е ястие с висока хранителна стойност и съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна и желязо. Използва се успешно във вегетарианската и веганската кухня.

Лесно може да си приготвите вкусен хумус в домашни условия, ако разполагате с подходящ блендер и се доверите на нашите изпитани рецепти.

Дипове със сирене

Диповете със сирене също са популярен вариант. Обикновено се приготвят като към любимото ви сирене, добавите кисело мляко или заквасена сметана, за да направите консистенцията подходяща за потапяне на различни вкусотии. Подправяте с подходящи подправки и… готово! Внимавайте с овкусяването, защото някои сирена са солени, а други - силно ароматни, което на практика изключва допълнително подправяне.

Печените зеленчуци са на почит

Тук вече освободете въображението си и комбинирайте – печена тиква, тиквички, печени патладжани и чушки – всеки един от тях може да се превърне в главно действащо лице в дипа за вашето парти.

Вездесъщото авокадо

Популярен, обичан, здравословен продукт, който е неразделна част от менюто на мнозина. Освен знаменитото гуакамоле, можете да си приготвите и дип с авокадо, печени чушки, сок от лайм и подправки по избор.

И накрая –  какво да потапяме?

Тук комбинациите са много – можете да си приготвите домашен чипс от картофи или червено цвекло, да изпечете вкусни крекери или просто да нарежете на парчета любимата ви пърленка. Друг вариант е да изпечете за кратко слепени с масло или зехтин и нарязани на подходящи парчета точени кори. Можете да ги поръсите и с подправка по избор.

Ако времето ви притиска, нарязаните на пръчки зеленчуци винаги са добър избор.

 

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: