Козове за козунак


0
90481

Рано или късно всеки истински кулинарен смелчага задължително се опитва да направи домашен козунак. Смелост определено си трябва, защото приготвянето на сладкия хляб е върховно изпитание и препъникамък за не един ентусиаст. Или казано накратко, „козунакът обича смелите“, затова запретнете ръкави, затоплете кухнята до пълен задух и се развихрете…

Около приготвянето на домашен козунак витаят множество слухове и легенди, поръсени с обилно количество оплаквания или хвалби. Последното е повече от разбираемо – който веднъж е овладял тайната на майсторски направения великденски сладкиш, няма как да не тръби победоносно за кулинарния си успех. И обратното – провалът на козуначеното бойно поле предизвиква хор от вайкания, в който вината се стоварва я върху рецептата, я върху някой от продуктите. Напълно е възможно празничната атмосфера да се поотрови, ако на подсъдимата скамейка в процеса за преждевременната смърт на козунака, полетял към кофата за боклук, застане представител на семейството. Най-често престъпникът (обикновено половинката от мъжки пол) бива уличаван в охлаждане на помещението, където втасва скъпоценното тесто. Тежко и горко на провинилия се!

Истината е, че температурата на помещението, в което се приготвя капризният представител на семейство Тестени, е от изключителна важност за неговото бъдещо развитие. С други думи, козунакът го очаква розово бъдеще, т.е. видно място на великденската трапеза и възторжени реакции от страна на празнуващите, ако не само градусите в кухнята, но и тези на използваните продукти се въртят около заветните 30–35.

Има и други ценни хитринки, препоръчвани от специалисти, макар че немалко майстори на козунака ревниво пазят тайните си и човек никога не може да е съвсем сигурен, какво е разковничето за приготвяне на митичния сладкиш. Все пак ви предлагаме някои от тези съвети, а вие сами преценете дали да се вслушате в тях:
· Брашното трябва да се пресее непосредствено преди омесването – и то 4 пъти.
· Желателно е към прясното мляко да се добавят 1–2 с. л. кисело мляко.
· Добре е след втасване, тестото да се премеси и да се блъска върху плота или масата.

Ние сме ви подготвили няколко рецепти за козунак, които се различават и по технология, и по количество на използваните продукти. Но както стана ясно, в аферата около царя на великия ден, има много истини. Или по-точно всеки има своя истина, а ние ви предлагаме няколко от нашите – всичките изпитани.

А за всички онези, които искат да спестят малко време и усилия в разгара на празничното готвене, като прескочат част от най-трудоемките процедури, предлагаме да се възползват от удобството на съвременните модерни кухненски електроуреди и да приготвят своя домашен козунак в хлебопекарна.

Pinterest
Коментари (0)



145 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта