Козове за козунак


0
90043

Рано или късно всеки истински кулинарен смелчага задължително се опитва да направи домашен козунак. Смелост определено си трябва, защото приготвянето на сладкия хляб е върховно изпитание и препъникамък за не един ентусиаст. Или казано накратко, „козунакът обича смелите“, затова запретнете ръкави, затоплете кухнята до пълен задух и се развихрете…

Около приготвянето на домашен козунак витаят множество слухове и легенди, поръсени с обилно количество оплаквания или хвалби. Последното е повече от разбираемо – който веднъж е овладял тайната на майсторски направения великденски сладкиш, няма как да не тръби победоносно за кулинарния си успех. И обратното – провалът на козуначеното бойно поле предизвиква хор от вайкания, в който вината се стоварва я върху рецептата, я върху някой от продуктите. Напълно е възможно празничната атмосфера да се поотрови, ако на подсъдимата скамейка в процеса за преждевременната смърт на козунака, полетял към кофата за боклук, застане представител на семейството. Най-често престъпникът (обикновено половинката от мъжки пол) бива уличаван в охлаждане на помещението, където втасва скъпоценното тесто. Тежко и горко на провинилия се!

Истината е, че температурата на помещението, в което се приготвя капризният представител на семейство Тестени, е от изключителна важност за неговото бъдещо развитие. С други думи, козунакът го очаква розово бъдеще, т.е. видно място на великденската трапеза и възторжени реакции от страна на празнуващите, ако не само градусите в кухнята, но и тези на използваните продукти се въртят около заветните 30–35.

Има и други ценни хитринки, препоръчвани от специалисти, макар че немалко майстори на козунака ревниво пазят тайните си и човек никога не може да е съвсем сигурен, какво е разковничето за приготвяне на митичния сладкиш. Все пак ви предлагаме някои от тези съвети, а вие сами преценете дали да се вслушате в тях:
· Брашното трябва да се пресее непосредствено преди омесването – и то 4 пъти.
· Желателно е към прясното мляко да се добавят 1–2 с. л. кисело мляко.
· Добре е след втасване, тестото да се премеси и да се блъска върху плота или масата.

Ние сме ви подготвили няколко рецепти за козунак, които се различават и по технология, и по количество на използваните продукти. Но както стана ясно, в аферата около царя на великия ден, има много истини. Или по-точно всеки има своя истина, а ние ви предлагаме няколко от нашите – всичките изпитани.

А за всички онези, които искат да спестят малко време и усилия в разгара на празничното готвене, като прескочат част от най-трудоемките процедури, предлагаме да се възползват от удобството на съвременните модерни кухненски електроуреди и да приготвят своя домашен козунак в хлебопекарна.

Pinterest
Коментари (0)



Анта коментира рецептата Видинска баница
TE коментира рецептата Брускети с патладжани
Gustaf DC се регистрира в сайта.
Blaga Bor се регистрира в сайта.
Teodora Jechkova Andreynska се регистрира в сайта.
Г-жа Иванова се регистрира в сайта.
Silvi Grancharova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта