Меден месец


0
63447

В древността съществувал обичай, според който за сключващите брак се приготвяла напитка от мед – т.нар. медовина. Младите трябвало да пият от нея не само на сватбата, но и един месец след това. Този месец се наричал меден. До ден днешен младоженците наричат първия си и най-хубав месец от брачния живот меден.

Еликсир на младостта и живота
Като отлична храна, средство за подслаждане и лекарство, медът е бил високо ценен от древните народи, които след продължителна употреба започнали да му приписват специално лечебно и подсилващо действие. 

Днес, благодарение на съвременната наука и биохимичните изследвания, медът отново заема позициите, които му принадлежат от най-стари времена. Съвременните анализи доказват не само неговата лечебна сила, но и голямото му функционално и биологично значение като храна на човека. Поради това медът не може, а и не трябва напълно да се заменя със заводски произведената захар. Учени, лекари и изследователи със световна известност са констатирали неговото лечебно действие при много болести.

Медолечение
Медът почти изцяло се състои от смес от глюкоза с фруктоза и различни ензими, необходими за жизнената активност на клетките, тъканите и органите. В състава на меда влизат също калций, натрий, магнезий, хлор, фосфор, сяра, йод, а отделни видове мед съдържат дори радий. Интересно е, че количеството на някои минерални соли в меда е почти еднакво със съдържанието им в кръвния серум на човека. 

В меда има и органични киселини – ябълчена, винена, лимонена, оксалова, а също така белтък и витамини. Някои литературни данни свидетелстват за наличието на витамините В2, В6, Н, К, пантотенова киселина и фолиева киселина. И макар изброените витамини да са в съвсем малки количества, те имат огромно значение, тъй като се съдържат в съчетание с други много важни за организма вещества. Особено важни са антибактериалните свойства на меда.

При заболявания на дихателната система подходящи сортове мед са високопланинският, ригановият, мащерковият, липовият и др. При болни от анемия и с профилактична цел се подбират сортове мед, богати с микроелементи и витамини, като боров, манов и др. Хора с нервни и сърдечно-съдови заболявания трябва да консумират сортове мед с по-високо съдържание на етерични масла – лавандулов, валерианов, полски, ливаден и др. За диабетично болни е подходящ мед, съдържащ повече фруктоза и витамини – слънчогледов, акациев и др. 

Пчелният мед е отлично средство за лекуване на рани и изгаряния. Нанася се директно върху предварително почистеното болно място или се прави компрес. Втриване на меда в кожата е добре известен метод на лечение (за съжаление непознат у нас). По този начин в организма безпрепятствено попадат всичките ценни вещества на природния продукт, които при храносмилането губят част от своите качества.

Акациевият мед 
е един от най-хубавите. В течно състояние той е прозрачен, а след захаросване става бял, на кристалчета и прилича на сняг.

Мановият мед
е с много по-голямо съдържание на минерални соли и в сравнение с нектарния мед и има високи лечебни свойства. Проучванията показват, че в Гърция до 65% от събирания мед е манов. Мана се появява преди всичко по смърча, елата, гръцка ела, бора, дъба, бука, кестена, липите, кленовете.

Липовият мед 
принадлежи към едни от най-хубавите видове. Току-що полученият липов мед е много ароматен, обикновено е прозрачен, със светложълт цвят. В народната медицина липовият мед се използва широко срещу простудни заболявания.

Pinterest
Коментари (0)113 ДУШИ ОНЛАЙН
Desislava Genova коментира рецептата Разядка от авокадо
Desislava Genova публикува рецептата Сладкиш Агнеса
Mariq Vassileva се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Салата с моркови и авокадо
Дима Патранескова се регистрира в сайта.
Пенка Петрова се регистрира в сайта.
Krisi Erusalimova се регистрира в сайта.
Денислав коментира рецептата Винен кебап с бял ориз
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта