Торта „Медовик“

Дата: 01.02.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
700 г брашно
6 яйца
100 г захар
100 г мед
200 г краве масло
1 ч. л. сода бикарбонат
за крема:
1 л прясно мляко
300 г захар
300 г краве масло
5 с. л. брашно
1 шушулка ванилия
80 мл прясно мляко за намазване
мед за декориране
 

Начин на приготвяне:
1
Торта „Медовик“
Яйцата се разбиват много добре заедно със захарта и меда. Към тях се прибавя разтопеното краве масло. Купата с яйчената смес се прехвърля на водна баня и се бърка непрекъснато около 10 минути със силиконова бъркалка.

 


2
Торта „Медовик“ 2
В друга купа се сипват брашното и содата, налива се готовата яйчена смес, разбърква се, докато се получи гладко тесто.

 

 


3
Торта „Медовик“ 3
Тестото се разделя на 10 топки, поставят се в тава, покриват с фолио за свежо съхранение и се слагат в хладилник за 30 минути.

 


4
Торта „Медовик“ 4
После се взима една от топките и се разточва върху лист пергаментова хартия с кръгла форма и диаметър по-голям от формата на торта.

 


5
Торта „Медовик“ 5
Пече се в загрята на 250 градуса фурна, с вентилатор, до златисто (3–4 минути). След като се извади от фурната се изрязва с нож с помощта на формата, в която ще се подрежда тортата (26 см диаметър). Реже се още докато е топла, защото после се втвърдява. По този начин се изпичат и останалите блатове. Изрезките се смилат и се запазват за декорация.

 


6
Торта „Медовик“ 6
Млякото (заделя се 1/2 ч. ч.) се кипва със захарта и шушулката ванилия, разрязана на две. Брашното се разтваря в заделеното мляко. Шушулката ванилия се отстранява, изсипва се разтвореното в млякото брашно на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Оставя се на котлона, докато се сгъсти, след това се прехвърля в купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да се охлади добре.

 

 


7
Торта „Медовик“ 7
Маслото за крема (размекнато на стайна температура) се разбива с миксер, докато побелее.

 

 


8
Торта „Медовик“ 8
Към него се прибавя студения крем, разбърква се докато се получи еднородна смес.

 


9
Торта „Медовик“ 9
Единият от блатовете се поставя във формата за торта, намазва се с част от крема, слага се втори блат, той се намзава с прясно мляко и след това с маслен крем. Операцията се повтаря, докато свършат всички блатове. Част от крема трябва да остане за намазване на стените. Тортата се оставя в хладилник поне за 4–5 часа.

 

 


10
Торта „Медовик“ 10
След това се изважда от формата и се намазва със заделения крем.

 


11
Торта „Медовик“ 11
Поръсва се със смлените изрезки от блатовте. При сервиране се декорира с мед.


 




Съвети: За да извадите по-лесно тортата от формата, нагорещете стените с горелка. Ако нямате горелка, може да си помогнете с нагорещен под течаща вода нож.

По желание може да слагате по 1 лъжица мед между блатовете, за още повече сладост.



Подобни рецепти:
Коментари (29)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Емилия коментира рецептата Картофен шмарн
Marina Gineva коментира рецептата Сконс със сирене
Milena Petrova се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Крем супа от тиква
Evgeni Radev се регистрира в сайта.
Svetlana Stoqnova публикува рецептата Малки щрудели
Bubba коментира рецептата Печено пиле с картофи и бира
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта