Бостънска торта

Всепризнатият десерт на щата Масачузетс
Източник: Бон Апети
Дата: 07.02.2013
Бостънска торта
 
Необходими продукти:
за блата:
1 1/4 ч. ч. брашно
2 яйца
2 жълтъка
1 1/4 ч. ч. захар
3/4 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
1 с. л. краве масло за намазване на формата
захар за поръсване на формата

за крема:
600 мл прясно мляко
3/4 ч. ч. захар
4 жълтъка (от яйца размер L)
4 с. л. царевично нишесте
1 ванилия
1 щипка сол

за глазурата:
100 г черен шоколад (70% какао)
100 мл животинска сметана



Начин на приготвяне:
1
Бостънска торта

В купа се разбиват яйцата и жълтъците за блата, заедно със захарта, докато побелеят. В друга купа се смесват брашното, бакпулверът и солта.

 


2
Бостънска торта  2

Млякото и маслото се затоплят леко в касерола на котлона и се наливат към яйчената смес, разбива се отново. Накрая се прибавят брашното, бакпулверът и солта.  Разбърква се докато се получи еднородна смес.

 


3
Бостънска торта  3

Форма за торта с диаметър 26 см се покрива с пергаментова хартия (дъното и стените), намазва се с масло и се поръсва с кристална захар.

 


4
Бостънска торта  4

Готовата смес се изсипва във формата. Пече се в загрята на 175 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути. След това се охлажда.

 


5
Бостънска торта  5

Прясното мляко за крема се загрява (като 1/2 ч. ч. от него се заделя) със захарта. В заделеното мляко се разтваря нишестето и се прибавя, заедно с жълтъците, солта и ванилията.

 


6
Бостънска торта  6

Топлото подсладено мляко се налива постепенно към сместа с жълтъците и нишестето, за да се темперират. Връщат се отново на котлона, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа и се покрива плътно с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора. Оставя се в хладилник поне за 1 час.

 


7
Бостънска торта  7

Сметаната за глазурата се кипва и се налива към нарязания наситно шоколад. Бърка се до получаването на гладка смес.

 


8
Бостънска торта  8

Блатът се разрязва надве. Върху основата се разстила предварително разбития с миксер студен крем. Покрива се с втория блат.

 


9
Бостънска торта  9

Залива се с глазурата, заглажда се и се оставя в хладилник за 30 минути, да стегне. После се нарязва и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

30.08.2014
аз я направих и стана много вкусна :)
7.
Изпрати
лично съобщение

28.05.2014
Хубава торта и лесна рецепта
6.
Изпрати
лично съобщение

31.10.2013
блатовете не ми се надигнаха при печене, но съм на извода, че ми е от печката, защото при всички рецепти на блатове, ми спадат по време на печене. А тортата, тя е просто превъзходна!!!!!
5.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Може да спада по различни причини, например вратата на фурната не трабва да се отваря, това е общ принцип. Някои смеси са много чувствителни на температурни промени.
4.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Спада по време на печене.може би,защото намокрих пергаментовата хартия.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: