Модерното жълто



0
64247

Едва ли ще звучи пресилено, ако се каже, че пъпешът е едно от най-сочните изкушения на лятото. Можем ли да си представим този сезон и по-точно летните пазари без големите купчини дини и аромата на пъпешите? 

Минало и настояще
Предполага се, че пъпешът идва от Азия, тъй като китайците твърде добре познавали неговите терапевтични свойства. Според други източници обаче неговият произход се свързва с Африка. В началото на новата ера е разпространен в Европа благодарение на древните гърци и римляни. Именно елините били много практични и оценявали по достойнство качествата на тези апетитни и ароматни плодове. Те сушели корите им и ги използвали, за да облагородят различни сладкиши и десерти. Не е случаен и фактът, че пъпешът се превръща и в любимо ястие на френските крале. 

Отглежда се в страни с топъл климат и вирее много добре в по-топлите райони на България, каквито са поречието на реките Марица и Тунджа и Дунавската равнина.

Пъпеши за всеки вкус
Съществуват различни видове, които се отличават и по външен вид. Някои са по-оранжеви, други са зелени. Все пак любими на повечето хора са сочните пъпеши, независимо от цвета. Познавачи по родните пазари твърдят, че колкото по-набраздена е кората, толкова по-сочен е пъпешът. Ако пък е спукан някъде, това е гаранция за висока захарност.

Пъпешът е страхотно допълнение и главно действащо лице при приготвянето на плодови салати, шейкове, коктейли, екзотични специалитети и сладоледи.

Да съчетаем приятното с полезното
Освен, че е изключително съблазнителен и вкусен, пъпешът е и много полезен. Съдържа големи количества витамин А и С, вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза) и различни минерали. Богат е на фолиева киселина, желязо и каротин, което го превръща в полезна храна при анемии. 
Лечебните свойства на пъпеша са известни още от далечното минало. Той се използвал при стомашни неразположения, защото засилва апетита и улеснява храносмилането, благодарение на различните ензими, които съдържа. Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки. Каротинът, който съдържа този плод се препоръчва и при болести на черния дроб. Все пак с него трябва да внимават болните от диабет, защото съдържа много захари.

Както е известно:

  • 150 г пъпеш задоволяват дневната нужда от витамин С, който поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците и подпомага заздравяването на рани.
  • със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът превръща бременността в един по-комфортен период от живота на жената.
  • пъпешът намира приложение и в козметиката, като каша от плода се използва в състава на различни маски, които действат освежаващо на кожата.
Коментари (0)

231 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: