Наркотик на щастието0
70044

Разтапящ се върху небцето, зареждащ с тонове ендорфини, енергия и оптимизъм. Когато хапваме шоколад, светът винаги ни се струва едно по-прекрасно място.

Благословеното дърво
Историята на шоколада започва преди поне 4000 години в Египет. Подобни на шоколад сладкиши се продавали на пазара още през 1566 г. пр. н. е. Въпреки това същинският шоколад се е появил едва в момента, в който ацтеките и маите открили какаовото растение, така че родината на шоколада е именно Мексико.
Научното име на какаовото дърво (Theobroma cacao) в превод от старогръцки означава „храна на боговете”. Родина на дръвчето са предпланините на Андите по горното течение на Амазонка и Ориноко, а днес то вирее и в Северна Америка, Австралия и Африка. Предпочита топъл и влажен климат и достига височина от най-много 15 м. Едно дърво може да роди до 2 кг какаови зърна годишно.
 
Някои технически тънкости
Първоначално шоколадът се е консумирал само в течно състояние. Европа открива вкусната напитка през XVI в., а твърдата форма на шоколада се родила едва през XIX век.
Производството на шоколад не е шега работа. Основната суровина за него – какаото – се добива от 3 различни вида зърна. Най-скъпият, рядък и качествен сорт (criollo) е роден във Венецуела, той е слабо горчив и изисква по-малко печене, преди да прояви аромата си. Вторият сорт (forastero) е с по-ниско качество, но е доста по-популярен. Той е родом от басейна на р. Амазонка и от него се произвеждат 90% от шоколада в света. Trinitario е естествен хибрид между първите два вида и се е зародил в Тринидад. Въпреки че и трите вида произхождат от Америка, най-големият производител и износител на какаови зърна в света е Западна Африка. Бряг на слоновата кост, Нигерия и Гана осигуряват над 70% от световния добив на какао.
Когато какаовите зърна узреят, шушулките им се обират и се оставят да ферментират в продължение на 6 дни. След това зърната се почистват от шушулките и се оставят да изсъхнат 7 дни на слънце. Изпичат се, сортират се според качеството и се смилат. От полученият какаов ликьор се извлича какаовото масло. Остатъчният продукт е суха обезмаслена какаова маса.

Видове най-разни...
Съотношението между сухата обезмаслена какаова маса и какаовото масло, а също и присъствието на допълнителни съставки, като захар, мляко и други, определят какъв ще е шоколадът.
Неподсладеният шоколад е чист шоколадов ликьор, известен като горчив шоколад или шоколад за готвене. Състои се от смлени какаови зърна, които му придават силен и дълбок вкус.
Натуралният шоколад е шоколад без мляко, понякога наричан и чист шоколад. Според стандартите в САЩ за такъв се определя шоколадът с 15% съдържание на ликьор, в Европа се изискват поне 35%.
• В млечния шоколад са прибавени кондензирано мляко или мляко на прах. В САЩ се изисква съдържание на 10% на шоколадовия ликьор, а в Европа – минимум 25%.
Белият шоколад се произвежда само от какаово масло, без шоколадов ликьор.
Кувертюр е термин за шоколад с високо съдържание (30–39%) на какаово масло от най-високо качество. Съдържанието на какаов ликьор също е изключително високо – 70% и повече.
Към приготвения шоколад могат да се прибавят допълнителни вкусове, като мента, портокал, ягоди.

Не само вкусен, но и полезен:
• Шоколадът е богат на магнезий.
• Натуралният шоколад съдържат повече флавиноиди от останалите, известни като богати на антиоксиданти храни и напитки – червено вино, черен и зелен чай, боровинки.
• Шоколадът стимулира производството в мозъка на ендорфини, т.нар. „хормони на щастието”, и така служи като ефективен антидепресант.

Афродизиак с неудържим ефект
Откакто човечеството се е запознало с какаото и производния му шоколад, и на двата продукта им се носи славата на афродизиак с неудържим ефект. Днес учените твърдят, че връзката между консумирането на шоколад и подвизите в леглото е съмнителна. На шоколада вероятно му е излязла славата на „любовна субстанция” заради високото съдържание на серотонин в него. Достигайки до мозъка, серотонинът предизвиква усещане, сравнимо с това, което изпитва човек под ласките на топло слънце. Каквото и да казват учените, шоколадът ще си остане неразделна част от нежността и ухажването при влюбените, поне докато не се появи негов успешен заместител.

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: