Шоколадови пасти

Приготвени без брашно
Източник: Бон Апети
Дата: 16.01.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
6 белтъка
(от яйца, размер L)
180 г захар
7 жълтъка
(от яйца, размер L)
60 г натурално какао

за муса:
100 мл прясно мляко
2 жълтъка
(от яйца, размер L)
20 г захар
200 г черен шоколад (70%)
350 мл животинска сметана

за глазурата:
250 г шоколадов кувертюр
170 г краве масло
1 с. л. мед

за сиропа
100 г захар
100 мл вода
сокът от 1 портокал
70 мл портокалов ликьор

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шоколадови пасти
Белтъците за блата се разбиват, добавя се захарта и се разбива отново, докато се разтвори.
2
Шоколадови пасти 2
Жълтъците се разбиват, сипва се пресятото какао и пак се разбива.
3
Шоколадови пасти 3
Белтъците се добавят малко по малко към жълтъците и се разбърква внимателно.
4
Шоколадови пасти 4
Сместа се сипва в квадратна форма за печене, постлана с пергаментова хартия.
5
Шоколадови пасти 5
Пече се 10 минути в загрята на 200 градуса фурна и се оставя да се охлади.
6
Шоколадови пасти 6
Водата и захарта за сиропа се загряват.
7
Шоколадови пасти 7
Прибавя се сокът от портокал, кипва се и се готви, докато захарта се разтвори.
8
Шоколадови пасти 8
Охлажда се и се добавя ликьорът.
9
Шоколадови пасти 9
Жълтъците за муса се разбиват със захарта.
10
Шоколадови пасти 10
Млякото се загрява и се налива при жълтъците на тънка струйка, за да се темперират жълтъците.
11
Шоколадови пасти 11
Сместа се готви 2–3 минути на тих огън, при постоянно бъркане.
12
Шоколадови пасти 12
След това се прецежда, докато е още топла и се сипва върху предварително натрошения шоколад.
13
Шоколадови пасти 13
Разбърква се до хомогенизиране и се оставя леко да се охлади.
14
Шоколадови пасти 14
Сметаната се разбива.
15
Шоколадови пасти 15
Смесва се с охладения шоколад и се разбърква внимателно.
16
Шоколадови пасти 16
Блатът се реже на два еднакви правоъгълника и всеки от тях се разрязва на два тънки блата.
17
Шоколадови пасти 17
Един блат се маже със сироп.
18
Шоколадови пасти 18
Отгоре се разпределя част от муса.
19
Шоколадови пасти 19
Покрива се с втори блат.
20
Шоколадови пасти 20
Отново се маже със сироп.
21
Шоколадови пасти 21
Покрива се с мус и така се редят и останалите блатове и мус. Завършва се с блат.
22
Шоколадови пасти 22
Десертът се прибира в хладилник за 3 часа.
23
Шоколадови пасти 23
Шоколадът за глазурата се разтопява с маслото и меда на водна баня. Сместа се охлажда леко, но не прекалено, за да не стегне.
24
Шоколадови пасти 24
Кейкът се поставя върху решетка в тава и се залива с шоколадовата глазура.
25
Шоколадови пасти 25
Прибира се в хладилник, да стегне и се украсява с останалата (в тавата) глазура.


Съвет:
За да разбъркате по-лесно продуктите за блата, сложете какаото накрая, след като сте смесили жълтъците и белтъците, и разбъркайте внимателно с шпатула.

Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

10.07.2015
О,да!Шоколад!Нападай!
15.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2015
не съм го готвила,но сигурно ще е много вкусно
14.
Изпрати
лично съобщение

16.01.2015
Рецептата е много хубава и се постига ефекта на закупената от сладкарница торта вкъщи
13.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2015
смятам да я направя в най-скоро време
12.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2015
Браво, направих ги. Много съм доволна от резултата. Задължително ще се повтори и потрети. Лора и Стоян благодаря ви за рецептата!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: