Най-добрата приятелка на доматения сос и стройната фигура



0
67643

Името й произлиза от италианската дума pasta и означава както многобройните продукти от брашно от твърда пшеница и вода – спагети, макарони и прочие, така и самото ястие, приготвено с тях.

Видовете паста направо са безчет – по последни данни в света има над 300 вида, като имената им са още повече и дори и самите италианци не знаят всички наименования.

Пастата е неизчерпаем източник на „добри” въглехидрати, които осигуряват по-голямата част от глюкозата в тялото. Тя от своя страна е важна за работата на мозъка, червените кръвни телца, мускулите и органите. 
Пастата не е „бяла” храна. За разлика от белия хляб, който се прави от бяло брашно, тя се приготвя от твърда пшеница, има нисък гликемичен индекс и благодарение на това, след консумацията, нивото на захари в кръвта не се повишава рязко. 
Пастата е идеална за диета, особено ако се консумира със зеленчуци, риба, зехтин, сирене, доматен сос, бобови растения, месо. Не случайно е неразделна част от средиземноморската диета.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: