Името й произлиза от италианската дума pasta и означава както многобройните продукти от брашно от твърда пшеница и вода – спагети, макарони и прочие, така и самото ястие, приготвено с тях.
Видовете паста направо са безчет – по последни данни в света има над 300 вида, като имената им са още повече и дори и самите италианци не знаят всички наименования.
Пастата е неизчерпаем източник на „добри” въглехидрати, които осигуряват по-голямата част от глюкозата в тялото. Тя от своя страна е важна за работата на мозъка, червените кръвни телца, мускулите и органите.
Пастата не е „бяла” храна. За разлика от белия хляб, който се прави от бяло брашно, тя се приготвя от твърда пшеница, има нисък гликемичен индекс и благодарение на това, след консумацията, нивото на захари в кръвта не се повишава рязко.
Пастата е идеална за диета, особено ако се консумира със зеленчуци, риба, зехтин, сирене, доматен сос, бобови растения, месо. Не случайно е неразделна част от средиземноморската диета.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...