Ньоки за начинаещи и за напреднали0
753

Не сте опитвали ньоки? Името звучи странно и не дава ясна представа за ястието, но всъщност това са малки парчета тесто, сварени във вода и разбъркани с различни сосове. Има ги в много световни кухни, като съставките за тестото, формата им и начинът на поднасяне варират.

Поне според нас най-популярни са италианските ньоки. В класическата италианска кухня те се сервират като първо ястие, вместо супа или паста. Вкусът им много напомня този на пастата.

Ньоките от картофи са може би най-известният вид, но не и единственият. Парижките се правят с брашно, а в Рим приличат повече на полента.

Легендата

Тя свързва картофените ньоки с далечната 1531 година и града на Ромео и Жулиета – Верона. Годината е известна със страшния глад, а богатите веронци раздавали на бедните това ястие, за да не избухнат бунтове. И до ден днешен в петъка по време на католическите карнавали, предхождащи Великите пости за Великден, пред базиликата Сан Дзено Маджоре във Верона раздават гигантски количества ньоки на минаващите. Любопитно е, че в преносен смисъл думата ньоки означава глупак. В един популярен стих от 19. век жителите на Верона иронично са наричани ньоки – по логиката, че човек е това, което яде.

Тайната на вкусните ньоки

На пръв поглед ньоките изглеждат елементарни за приготвяне, но всъщност не е така. Тайната на действително вкусните ньоки се нарича практика, търпение и постоянство. В съвършения си вариант картофените ньоки са леки, пухкави и деликатни. В лошия си вариант те са плътни, жилави и скучни на вкус. А най-тъжното, което може да ви се случи е ньоките да се разпаднат във врящата вода и изобщо да не стигнат до чинията.

  • За да се получи хубаво тесто е важно в картофите да няма много вода. Затова, след като ги сварите, сложете тенджерата на слаб огън, за да може да се изпари още вода.

  • Картофеното тесто трябва да се обработва бързо, защото иначе става или меко, или жилаво, или трудно за обработка.

  • Традиционно готовите ньоки се натискат с пръст или вилица, така че по-средата да се появи вдлъбнатина или нещо като оребряване. Целта е да се увеличи повърхността, така че да може върху тях да се задържи повече сос.   

Тук подбрахме за вас шест любими и изпитани рецепти за ньоки, които да приготвите за близките си хора. Гледайте внимателно видеорецептите  и стъпките към тях, за усвоите всички тънкости по приготвянето на ньоки.

Коментари (0)

103 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: