

Кое е опасното в патладжаните, картофите и доматите? И трите съдържат соланин – една от трите най-популярни отрови в храните. Другите две са фазина и оксаловата киселина. Ето защо в миналото хората са се страхували да ги консумират. Е, сега нещата са променени! Недоверието е преборено с вкусни ястия, рецептите за които ще откриете в сайта тази седмица. Те са специално избрани, за да разкрият вкусовите предимствата на патладжаните в най-пълна степен.
Патладжанът е донесен на Стария континент от арабите и бързо влиза в употреба, особено в средиземноморските страни. Той е изключително полезен за талията, защото съдържа малко калории и неслучайно намира място в така популярната средиземноморска диета.
Предимства
• Патладжани се препоръчват и в много диети, защото имат свойството да понижават холестерола в кръвта. Хранителната им стойност е ниска – те съдържат малко калории и почти никакви мазнини. Тук обаче е важно да се знае, че патладжаните поемат много мазнина при термична обработка (най-вече пържене) и затова трябва да се внимава.
• Козметика с патладжани? Защо не! Можете да си направите маска за лице от патладжани, като за целта е достатъчно да ги обелите, да ги пасирате и да ги смесите с кисело мляко, докато се получи каша. Нанася се на лицето и се оставя да действа 20 минути.
• Когато купувате патладжани, обърнете внимание на дръжката – тя трябва да е зелена, без по нея да има изсъхнали части. Понякога по родните пазари това е почти невъзможно, но все пак гледайте дръжките да са колкото може по-свежи. Кората трябва да е гладка и изпъната, а не спаружена. Самите патладжани да са твърди.
• Можете да ги съхранявате до 4 дни в хладилник, в отделението за зеленчуци. За по-дълго време се съхраняват, когато са нарязани на парчета. Във фризер също могат да се запазят достатъчно дълго, но само ако са предварително нарязани на филийки и бланширани закратко в гореща вода.
Полезни съвети за диетични резултати
*Най-диетични стават, когато са изпечени на сух силно нагорещен тиган, като предварително са поръсени с капки зехтин.
* За панираните патладжани най-подходящо е да се потопят в белтъци и след това в галета. Тук отново важи правилото за силно нагорещения тиган.
* Поръсването със сол, освен че отстранява горчивия сок, предотвратява поемането на големи количества мазнина.
* Преди печене, за да не се напукват, трябва да се набодат на 4–5 места.


Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...