Патладжани за избрани



0
66303

Кое е опасното в патладжаните, картофите и доматите? И трите съдържат соланин – една от трите най-популярни отрови в храните. Другите две са фазина и оксаловата киселина. Ето защо в миналото хората са се страхували да ги консумират. Е, сега нещата са променени! Недоверието е преборено с вкусни ястия, рецептите за които ще откриете в сайта тази седмица. Те са специално избрани, за да разкрият вкусовите предимствата на патладжаните в най-пълна степен.
 

Патладжанът е донесен на Стария континент от арабите и бързо влиза в употреба, особено в средиземноморските страни. Той е изключително полезен за талията, защото съдържа малко калории и неслучайно намира място в така популярната средиземноморска диета.

Предимства


• Патладжани се препоръчват и в много диети, защото имат свойството да понижават холестерола в кръвта. Хранителната им стойност е ниска – те съдържат малко калории и почти никакви мазнини. Тук обаче е важно да се знае, че патладжаните поемат много мазнина при термична обработка (най-вече пържене) и затова трябва да се внимава.


• Козметика с патладжани? Защо не! Можете да си направите маска за лице от патладжани, като за целта е достатъчно да ги обелите, да ги пасирате и да ги смесите с кисело мляко, докато се получи каша. Нанася се на лицето и се оставя да действа 20 минути.


• Когато купувате патладжани, обърнете внимание на дръжката – тя трябва да е зелена, без по нея да има изсъхнали части. Понякога по родните пазари това е почти невъзможно, но все пак гледайте дръжките да са колкото може по-свежи. Кората трябва да е гладка и изпъната, а не спаружена. Самите патладжани да са твърди.


• Можете да ги съхранявате до 4 дни в хладилник, в отделението за зеленчуци. За по-дълго време се съхраняват, когато са нарязани на парчета. Във фризер също могат да се запазят достатъчно дълго, но само ако са предварително нарязани на филийки и бланширани закратко в гореща вода.

Полезни съвети за диетични резултати

*Най-диетични стават, когато са изпечени на сух силно нагорещен тиган, като предварително са поръсени с капки зехтин.
* За панираните патладжани най-подходящо е да се потопят в белтъци и след това в галета. Тук отново важи правилото за силно нагорещения тиган.
* Поръсването със сол, освен че отстранява горчивия сок, предотвратява поемането на големи количества мазнина.
* Преди печене, за да не се напукват, трябва да се набодат на 4–5 места.

Коментари (0)

158 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: