Колкото и странно да звучи, има хора, които дори не са чували за него. На други пък името им е познато, но когато го видят на пазара, често си мислят, че това е просто недорасла ряпа. А всъщност зад наименованието „пащърнак“ се крие един позабравен зеленчук със залязла слава.
В последно време непрекъснато се появяват нови продукти, които изместват старите и изпитани храни. Нищо чудно в скоро време каперсите да заменят в кулинарията тъй обичаните от всички кисели краставички. Историята на пащърнака е подобна. На времето той е бил един от най-използваните зеленчуци, а днес мнозина дори не са чували за него. Това се дължи на инвазията на морковите, които успяват да изтласкат пащърнака от нашата трапеза.
Предполага се,
че пащърнакът произхожда от Източна Азия. Съществуват около 50 вида, които са разпространени в Европа и Азия. Бил е известен още на древните гърци и римляни, които го използвали не само за храна, а също така и като ценно лекарство за различни болести. Все пак разцветът на пащърнакът е през Средновековието, когато участва като продукт в състава на много ястия.
Пащърнакът е зеленчук с дълга история,
който в днешно време значително е позагубил своето приложение.
У нас се консумира главно коренът, въпреки че листата му са чудесна декорация за различни салати.
В кулинарията корените на пащърнака се използват най-често в прясно състояние и по-рядко сушени и смлени. Прибавят се в ястия и супи, като се съчетават особено добре с лук, чесън, мащерка и магданоз. Важно правило при приготвянето на пащърнака е да се слага в началото на приготвянето на ястието.
Какво губим от отсъствието на този наистина полезен зеленчук на трапезата ни?
Корените на пащърнака съдържат етерично масло, пектин, захари, витамин С и други полезни съставки. Тези вещества отпускат спазмите на гладката мускулатура на храносмилателния тракт, действат благоприятно върху сърдечно-съдовата система, понижават кръвното налягане. В народната медицина и до днес се използва при болести на отделителната система, при сърдечна невроза и стенокардия.
3. |
Изпрати
лично съобщение |
28.11.2015 Има вкус и аромат на морков., но много по-слабо изразени. Аз също не знаех какво представлява, докато не дойде време за захранване на сина ми. Оказа се, че това е една от най-препоръчваните първи храни, а и малкият го хапва с голям апетит.
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
27.11.2015 От известно време се оглеждам по пазарите да го намеря, бих искала да пробвам вкуса му.
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
24.11.2015 Старите хора му го наричат бял морков
|
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...