Природният антибиотик


0
90682

Древните египтяни са били сред първите, които са култивирали чесъна. Те са вярвали, че той има свещени свойства и поради тази причина е бил поставян в гроба на фараоните. За да се подсили издържливостта и здравето на работниците, които са строили египетските пирамиди, в дневната им дажба храна задължително е бил включван и чесън. Древните гърци и римляни пък давали на своите атлети чесън преди състезания, а на войниците – преди да тръгнат на война.

Многобройни проучвания доказват ползите от редовна консумация на чесън
за регулиране на кръвното налягане, положителното влияние върху нивото на холестерола, за предотвратяване на атеросклероза и диабет, както и за намаляване на риска от инфаркт и инсулт. Чесънът е отличен естествен източник на витамини В1, B6 и C, на манган, фосфор, селен, калций, калий, желязо и мед.

Причина за характерната му миризма
е едно от серните съединения в състава му – алиценин – на което чесънът дължи силните си антибактериални и антивирусни качества. Благодарение на него, чесънът е мощен антибиотик и дори участва в състава на много лекарства. Чесънът е най-богат на алицинин, когато е накълцан или намачкан с подходящ уред, като преди да се консумира, е добре да се изчака няколко минути. На добре познатия „дъх на чесън“ (отнася се и за лука) може да се противодейства с консумиране на пресен магданоз.

За да се извлекат максимални ползи
от веществата, които се съдържат в него, е препоръчително, чесънът да се купува в прясно състояние. На пазара чесънът се предлага и изсушен, на прах или във вид на паста. При закупуването му е необходимо да се внимава, да е със здрава обвивка, да не е мек и сбръчкан, и да не са започнали да му поникват листа. Пресният чесън се съхранява непокрит на хладно и тъмно място.

В кулинарията
чесънът е неизменен участник в състава на супи, салати, месни и безмесни ястия. Добре познато е свойството му да подобрява ароматно-вкусовите качества на различни видове продукти и ястия. Без намесата на ароматните скилидки, ястия като таратор, шкембе чорба или леща не биха били същите. Печените чушки, задушените пресни картофки и шпикованите меса биха загубили немалко от вкусовите си качества, ако пренебрегнем участието на чесъна при приготвянето им. В Русия и кавказките страни зеленият и младият чесън често се консервират под формата на туршия и се консумират като мезе или разядка. У нас също се прави туршия от чесън, но за основна съставка се използват глави стар чесън.

 

Pinterest
Коментари (0)



217 ДУШИ ОНЛАЙН
Анта коментира рецептата Видинска баница
TE коментира рецептата Брускети с патладжани
Gustaf DC се регистрира в сайта.
Blaga Bor се регистрира в сайта.
Teodora Jechkova Andreynska се регистрира в сайта.
Г-жа Иванова се регистрира в сайта.
Silvi Grancharova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта