С вкус и аромат на екзотика


0
69124

Наименованието шийтаке идва от „shii“, което е японската дума за дъб, а „take“ означава гъба. Гъбите шийтаке са месести и вкусът им е 4 пъти по-силен вкус от този на белите печурки. Имат високо съдържание на протеини (18% от масата), калий, ниацин, витамини от В групата, калций, магнезий и фосфор. Също така съдържат и всички основни аминокиселини. Притежават естествено противовирусно и имуностимулиращо действие.

Гъбите шийтаке са единодушно признати от учените за най-великите гъби. Те засилват имунитета на човешкия организъм и са негови верни съюзници в борбата срещу редица болести. Макар и да не са от най-популярните видове на нашия пазар, то от векове насам, гъбите шийтаке са основен продукт в източното хранене и се нареждат на едно от челните места сред най-консумираните гъби в света. Силният им вкус, хранителната им стойност и благотворното им влияние върху човешкото здраве ги правят изключително привлекателни за градинари, кулинари и любители на ястия с гъби.

Как се отглеждат?
Най-хубавите гъби шийтаке растат върху дънери на дървета с твърда дървесина, като дъб и евкалипт. Израсналите на дънер гъби се продават главно на майстор готвачи и фармацевтични компании и са достъпни за потребителите само през пролетта и есента. Повечето гъби шийтаке, които могат да се намерят в магазините, се отглеждат върху блокове от дървесни стърготини, наричани понякога изкуствени дънери. И макар вкусът и консистенцията им да са приемливи, лечебните им свойства и хранителната им стойност са много по-ниски от тези на естествените гъби, израснали върху дънер. Блоковете от дървесни стърготини често са напоени с вода, съдържаща пестициди, химически и хранителни добавки.

Съхранение и кулинарна обработка
Пресните гъби шийтаке могат да се съхраняват до 2–3 седмици в хладилник.
В кухнята се използват по същия начин, като печурките – варени, сотирани, пържени, печени във фурна или на барбекю. Подходяща добавка са към всякакви ястия с ориз. Високото съдържание на протеин, месестата им консистенция и силният вкус ги превръщат в особено предпочитана храна за вегетарианците.

Кои да изберем?
Според производители на гъби шийтаке, най-хубавите екземпляри от този сорт са с месести шапки и бели белези по ръбовете. Когато пазарувате, обърнете внимание на информацията върху етикета относно това, дали гъбите са отгледани по естествен начин върху дънери. Всички те имат различен цвят, форма и размер. Стъблата им трябва да са къси, а шапчиците – бели и неначупени. По възможност избягвайте да купувате гъби шийтаке, отгледани върху дървесни стърготини, както и такива с лошо качество – те са с малки и тънки шапки, дълги стъбла с подобни на луковици краища, начупени и/или пожълтели и имат силна миризма.

Pinterest
Коментари (0)



Анна коментира рецептата Индийска супа от леща
Гала се регистрира в сайта.
Найденова коментира рецептата Бананово-меден шейк
Анна коментира рецептата Доматена салата с яйчен сос
Hristina Mirtcheva се регистрира в сайта.
Мария Милчева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта